În mod dubios, nu am pregătire formală în științele exacte. Adică mai departe de fizica, biologia, anatomia și chimia din liceu, n-am mai învățat în nici o școală despre chestiile astea. Și totuși, iată-mă aici povestindu-ți chestii despre știință.

Încă de când eram mic eram interesat de dinozauri, spațiu și toate chestiile de genul. Ca orice puști, de altfel. De crescut am crescut, m-am maturizat, dar entuziasmul și curiozitatea au rămas la locurile lor, ba chiar s-au dezvoltat. Tot ce scriu aici este apărut din entuziasmul față de știință, din curiozitatea mea și nevoia de a ști mai multe despre realitate. După cum spunea Carl Sagan:

Mi se pare greșit să nu explici știința. Când ești îndrăgostit, vrei să spui întregii lumi. Am fost dintotdeauna îndrăgostit de știință și mi se pare cel mai firesc lucru din lume să le vorbesc oamenilor despre ea.

IMGP9084
Nu te entuziasma. E cerneală cu apă.

Rețeta postărilor de pe site-ul ăsta e simplă: citesc despre ceva ce îmi place, încerc să înțeleg subiectul, îl înțeleg, mă entuziasmez, după care vreau să scriu să afle și alții. Și scriu. Dacă un subiect apare pe site-ul ăsta, înseamnă că mă interesează și l-am înțeles. Nu o să scriu niciodată despre un subiect pe care nu l-am înțeles și care nu mă entuziasmează. De asta poți fi sigură: orice scriu aici, este scris cu un maxim de interes și curiozitate.

Ideea e că realitatea chiar este cel puțin la fel de interesantă ca basmul tău preferat, iar știința nu este toată atât de greu de înțeles. Dacă ți se pare așa, cel mai probabil nu ai dat de cineva care să ți-o prezinte în forma potrivită (ce clișeu…știu, știu). Nu ducem lipsă de oameni inteligenți, ducem lipsă de povestitori. Inspirat fiind de oameni precum Carl Sagan, Richard Feynman sau Neil deGrasse Tyson, încerc să umplu nișa asta: să cobor știința din turnul ei de fildeș și să o prezint în toată splendoarea ei oamenilor care fie n-au înțeles-o, fie n-au avut timp să se intereseze de așa ceva. Nu e nimic nou și revoluționar în ce postez. Sunt lucruri care se știu de secole, dar pe care le aduc mai aproape de tine, într-un limbaj accesibil. Sunt lucruri simple, fără termeni pretențioși, fără formule complicate.

De ce să știi chestiile astea? Pentru că ajută. Da, chiar și în viața de zi cu zi. Un titlu alarmant despre “chimicale” nu mai are nici o putere asupra ta (să te sperie), când tu știi deja că doza face otrava sau că elementele chimice își schimbă proprietățile în funcție de cum se combină cu alte elemente, de exemplu. Și pe lângă asta, ce rost are să trăiești dacă nu înveți zilnic ceva?

Dacă ești deja avid de știință, atunci știi de unde poți găsi surse mai bune și mai complexe decât site-ul ăsta. Poveștiință este un site mai puțin riguros, în care omit anumite chestii pe care tu le-ai putea considera importante, în scopul de a face informațiile mai accesibile pentru cei care nu mănâncă știință pe pâine. Este ceva mai aerodinamic. Dacă vrei chestii mai complexe sau complicate, pun pariu că deja știi unde să le găsești.

Dacă, în schimb, ești la început și ești doar curios de ce sunt atât de entuziasmat, ia un loc, te rog. Ia un pahar de vin, o ceașcă de cafea sau o ceșcuță de ceai lângă tine și hai să îți arăt.