We are beholden to give back to the Universe…If we make landfall on another star system, we become immortal.

– Ray Bradbury

                 Poți să spui o grămadă de lucruri despre specia umană: este adaptabilă, rea, crudă, dominată de sentimente și tinde mereu să intre în încurcături. Spre deosebire de alte specii de animale, nici nu suntem foarte rezistenți: nu putem atinge viteze foarte mari și nu suntem foarte puternici ca fizic. Nici ca inteligență nu suntem unici, în multe aspecte: există numeroase specii de animale (ciori, elefanți, caracatițe, etc.) care se ridică la nivelul nostru, în anumite privințe. Cu toate acestea avem o calitate care ne deosebește de celelalte specii și care ne-a adus unde suntem azi: curiozitatea.

                 Răspunzând constant la întrebări precum “de ce?”, “ce e asta?”, “ce-ar fi dacă…?”, am ajuns mai departe ca orice altă specie. După cum spune Jacob Bronowski despre om:

Man is a singular creature;
He has a set of gifts which make him unique among the animals
So that unlike them, he is not a figure in the landscape
He is the shaper of the landscape.

            Din curiozitatea nemărginită a rezultat instinctul de explorare nestăvilit. În vorbele lui Carl Sagan “we’ve been wanderers from the beginning”. Omul nu a putut niciodată să stea locului și nici nu o să poată sta locului vreodată. Este mult prea curios.

Apus de Soare fotografiat de roverul Curiosity în 2013
Apus de Soare fotografiat de roverul Curiosity în 2013

                Această imagine a fost făcută în 2013 de Curiosity și reprezintă un apus de Soare de pe planeta Marte. Peste aproximativ 50 de ani (până în 2030, conform lui Barack Obama) primul echipaj uman va ajunge pe planeta vecină și va vedea acest peisaj. Din momentul acela, Marte nu va mai fi doar o planetă pe care am trimis roboți. Marte va deveni Acasă.

              Până la călătoriile interstelare, cel mai firesc pas este să colonizăm o planetă vecină. Venus și Marte sunt două astfel de planete care se apropie de dimensiunea Terrei. Venus iese, totuși, din discuție: presiunea atmosferică e de 93 de ori mai mare ca cea de pe Terra, plouă cu acid sulfuric, iar temperatura la suprafață este de 462°C.

Suprafața planetei Venus, fotografiată de Venera 13.
Suprafața planetei Venus, fotografiată de Venera 13.

           Marte este următorul candidat firesc, deși e ceva mai frig ca pe planeta noastră natală și nici nu avem apă din abundență. Terra este o planetă minunată, mică, albastră, un punct de lumină într-un ocean imens de întuneric și mister. Este locul nostru de naștere și leagănul civilizației umane, dar a venit momentul ca omenirea să părăsească acest leagăn și să se avânte în necunoscut. Coloniile umane de pe alte planete, călătoriile interstelare și călătoria către alte galaxii prin găuri de vierme sunt SF în aceeași măsură în care și smartphone-urile erau SF acum 50 de ani. Cu fiecare an pe care îl trăim, ne apropiem de împlinirea acelor fantezii SF.

           Anul 2014 a fost în mod special un an bun pentru știință, în special. Filme precum Interstellar și The Theory of Everything  și documentare precum Cosmos: A Spacetime Odyssey au luat știința și au pus-o în mâinile povestitorilor, care au redat-o într-un mod ușor de înțeles pentru public. Rendez-vous-ul navei Rosetta cu cometa 67P/Churyumov–Gerasimenko și aterizarea sondei Philae pe aceeași cometă, două lucruri realizate în premieră în istoria oricărei specii de pe Terra. De asemenea, lucruri precum accidentul SpaceshipTwo al Virgin Galactic ne-a arătat că, totuși, suntem încă pionieri și că trebuie să abordăm cu umilință aceste încercări. “We’ve grown used to the idea of space, and, perhaps we forget that we’ve only just begun. We’re still pioneers.” 

              Și cel mai important pentru călătoriile către Marte, anul acesta au fost efectuate primele zboruri test cu nava spațială Orion, care va avea rolul de a duce un echipaj uman de patru membri către diverși asteroizi sau planeta Marte. Omenirea s-a trezit și își îndreaptă din nou privirea spre cer. Mânați în continuare de curiozitatea caracteristică, vom ajunge către alte planete, alte sisteme stelare, alte galaxii. În momentul în care omenirea se va stabili pe Marte, vom deveni nemuritori.

Maybe we’re on Mars because of the magnificent science that can be done there – the gates of the wonder world are opening in our time. Maybe we’re on Mars because we have to be, because there’s a deep nomadic impulse built into us by the evolutionary process, we come after all, from hunter gatherers, and for 99.9% of our tenure on Earth we’ve been wanderers. And, the next place to wander to, is Mars. But whatever the reason you’re on Mars is, I’m glad you’re there. And I wish I was with you.

Carl Sagan

Autoportret al roverului Curiosity pe Marte, în 2013.
Autoportret al roverului Curiosity pe Marte, în 2013.
Print Friendly, PDF & Email