N-am mai făcut un comentariu de text de când am terminat liceul. Firește, pe vremea aia nu suportam ideea de a comenta ce a scris altul. Ei, vremurile s-au schimbat, iar azi sunt mai mult decât fericit să comentez un text scris de altcineva. Da, astăzi vom vorbi despre cum ceapa și usturoiul ne pot distruge și ce calități curative au. Ambele în același text!

Uită-te la ele...cum stau acolo, așteptând să te distrugă și să te vindece. Pe tine și pe familia ta.
Uită-te la ele…cum stau acolo, așteptând să te distrugă și să te vindece. Pe tine și pe familia ta.

         Textul de la care pornim se găsește în linkul ăsta, link care se plimbă de câteva zile bune pe Facebook (sursa este asta). Ideea este că el ne explică și încearcă să ne convingă de faptul că ce spune este complet adevărat. Which is ok, atâta timp cât ai studii științifice și rezultate de experimente care să ateste asta (fiindcă vorbim până la urmă de ceva care ține de sănătate, nu de predispoziția oamenilor la mâncat pufuleți). Să-i dăm bătaie:

Am primit zilele trecute un mail care mi s-a parut interesant.Pare incredibil, dar daca este adevarat?!

           Ok, here’s the deal. În general este o idee destul de proastă să ai un articol prin care vrei să convingi pe cineva de un adevăr și să îl începi ca un mass de Yahoo! Messenger. De când “dar dacă este adevărat” poate înlocui cu succes “am verificat, iar studiile arată că…”? Măcar am reușit să stabilim din prima targetul textului: idioți și/sau naivi. Carry on.

“Acum citeva zile m-am trezit la 3 dimineata cu un copil cu febra si nasuc mucios, rugindu-ma sa-i iau temperatura    si sa-i dau “michimente” ca a racit…Dupa ce i-am dat lingurita de siropel panadol, am luat o ceapa, am taiat-o si am asezat-o intr-un bol, exact linga perna copilei… 5 ore mai tirziu, la ora 8 cind ne-am trezit, nu mai avea febra , doar nasuc un pic mucios, iar ceapa arata ingrozitor – galben-verzui si mirosea de ziceai ca a putrezit demult. Ce e scris mai jos nu e poveste: sunt intimplari reale.”

        O iau de la capătul textului: sunt întâmplări reale. Sorry, în lumea reală nu funcționează așa ceva. Nu am ajuns la concluzia că Teoria Relativității și a Gravitației sunt corecte pentru că Einstein și Newton au jurat cu mâna pe inimă că e adevărat. Nu i-a dat nimeni dreptate lui Hubble că ar exista alte galaxii în afara galaxiei noastre, pentru că el a spus “să mor eu de nu-i așa”.  Spre deosebire de ăștia care au scris textul ăsta și care sunt mulțumiți cu “pentru că așa a zis X” sau “pentru că așa e scris în cartea aia groasă și veche“, oamenii cu simț critic dezvoltat au nevoie de ceva mai multe explicații. Iar astea se numesc dovezi anecdotice, pe care nici un om serios nu le ia în serios.

           Și ce legătură are ceapa care arată urât a doua zi cu faptul că puștoaica nu mai avea febră? Oh…nu…nu, nu, nu…vrei să spui că…ahaha, chiar vrei să spui că…nu-mi vine să cred!

           Să ne înțelegem: tipul sau tipa care a scris textul insinuează că ceapa atotputernică care a fost lăsată peste noapte lângă puștoaică a scăpat-o de febră. Și normal, fiindcă alte explicații nu există. CUM AR FI PANADOLUL ĂLA ADMINISTRAT ÎNAINTE DE CULCARE, MEDICAMENT CARE ESTE ÎN MOD SPECIFIC PENTRU RĂCEALĂ ȘI GRIPĂ!!!

           Seriously, what the fuck’s wrong with you people?! Tocmai ai spus că i-ai dat Panadol și lauzi ceapa lăsată peste noapte? Puteai foarte bine să zici că a vindecat-o noptiera, că și aia a fost lăsată peste noapte lângă ea. E fix cum sunt oamenii ăia care trec printr-o operație și apoi spun “mulțumesc lui Dumnezeu că m-a vindecat“, fiindcă medicii ăia care te-au operat probabil se jucau Monopoly în tot timpul ăla.

        Observați cum niciodată în poveștile astea nu este explicat felul în care se produce această vindecare? Adică tot ce ni se spune este: era bolnavă, i-am dat ceapă, s-a vindecat. Dar nu-i destul. Trebuie explicat mecanismul prin care se realizează vindecarea asta miraculoasă. De ce tocmai ceapa și nu noptiera? Se întâmplă ceva cu celulele? Ce se întâmplă cu ele? Cum se vindecă?

aliens
Credeți-mă, nici explicațiile lor nu sunt mai presus.

           E ok, după aia au o tentativă de a explica:

“Din studiile efectuate asupra proprietatilor si efectelor Cepei si Usturoiului, se pare ca aceste doua vegetale deosebite au proprietatea de a “absoarbe” virusii si bacteriile, in momentul in care sunt “activate”, adica in momentul in care intra in contact cu aerul.”

          Ah, ce drăguț! În sfârșit niște studii care să ateste validitatea afirmațiilor tale. Sau ar fi drăguț, dacă ai da într-adevăr niște studii, nume de autori, etc. Da’-i ok, dacă ești naiv, este destul să auzi cuvinte de genul “studiile arată”, “oamenii de știință”. Iar apoi primim probabil cea mai halucinantă frază din tot articolul ăsta, premisa pe care se bazează tot zidul ăla de text: ceapa și usturoiul “absorb” virușii și bacterile în momentul în care sunt “activate”.

Ceva de genul. Hei, măcar eu am o explicație.
Ceva de genul.

        Și uite d-aia nu e bine să crezi orice tâmpenie debitată de orice tâmpit. Gripa și răceala se transmit de la om la om doar prin contact (sau prin contactul cu alte suprafețe care au acești viruși pe ele), serios, uite aici explicație. Virușii gripei nu plutesc prin aer. Trebuie că ești idiot într-un mare stil în momentul în care oferi altor oameni un remediu pentru o boală despre care tu habar n-ai. Ceapa nu acționează ca un burete. Nu absoarbe bacterii și viruși din aer. Și dacă într-adevăr face asta, am vrea o explicație. Iarăși, nu avem nici o explicație. Cum absoarbe bacteriile și virușii ăia? Absoarbe bacteriile și virușii de la 10cm distanță? Dar de la 5m distanță? Dar ăia din troposferă?

         Apoi ne spune despre cum strămoșii noștri mâncau ceapa imediat după ce o desfăceau (??!?!?!!?!??? și apel al tradiție), după care primim o altă minunăție de text:

Cind se mananca direct, pe loc, ea intra direct in organism. Astfel, procesul de absorbtie al virusilor si bacteriilor se produce doar in interiorul organismului, preluand de acolo virusi si bacterii.

In cazul in care Ceapa si Usturoiul nu se consuma “pe loc”, in contact cu aerul ele incep “absorbirea” de virusi si bacterii din mediul inconjurator (pana la momentul in care le mancam), pe care noi apoi le introducem in organismul nostru gata “impanate”.

       Oh, nu! Introducem în organism bacterii! Și chiar dacă ai băga ceapă în tine ca să absoarbă bacteriile, microbii și virușii din tine (??!?!?!?!?!) ar avea o grămadă de muncă, because here’s a fun fact: un om are în el mai multe bacterii și mai mulți microbi decât propriile celule ale corpului. Da, ești mai degrabă un conglomerat de alte organisme decât tu. Probabil cea mai proastă idee ar fi să nu mai ai deloc acele bacterii și acei microbi în tine.

          Apoi primim o poveste (pe care noi, firește, trebuie să o luăm ca fiind adevărată, și ca dovadă, deși e doar o poveste), despre nu-știu-ce doctor care a văzut că niște țărani nu au murit de gripă pentru că aveau ceapă desfăcută peste tot prin casă. Oamenii de la Snopes (care mereu fac treabă bună) demontează foarte mișto mitul ăsta urban în articolul Onion vs. Flu. Fiindcă, da, povestea asta e un mit urban și e nedovedită. Dar e ok, expertiza biologică ne este asigurată chiar de la coafeza din Arizona. Iar povestea se termină cu:

Oricum… ce aveti de  pierdut? Doar cateva cepe!!!!

Say that again…

         Îți spun eu ce aveți de pierdut, you absolutely fucking moron: dacă tu ai un copil care are febră și e bolnav de gripă și în loc să-i dai medicamente îi pui o ceapă tăiată pe noptieră, o să îi cam pierzi viața. You stinking pile of human shit. Pentru că săracul copil nu poate să decidă pentru el și singurul care are grijă de el este un idiot/o idioată ca tine care crede că ceapa absoarbe bacteriile. Asta ai de pierdut. Fmm…

     Încheiem povestea fantastică cu doctorul și fermierii cu o altă mini-întâmplare (conspiraționiștii și newagers practică povestirea în ramă) care are ca highlight fraza:

Se spunea ca ceapa se innegreste peste noapte din cauza germenilor… si chiar asa s-a intamplat. Dimineata ceapa era un dezastru, dar eu déjà ma simteam mai bine.

         Here we go again. Da, ceapa se înnegrește sau se face foarte nașpa peste noapte. De ce? Pentru că există un fenomen care se numește oxidare. Nu e nimic anormal și știm cum funcționează fenomenul ăsta. Pe bune, pentru noi ăștialalți chiar nu mai e un secret. Și nu se întâmplă doar la ceapă. Nu e magie și NU ABSOARBE BACTERIILE ȘI VIRUȘII DIN JUR. Atunci cum de tipa se simțea mai bine dimineața? Nu știm, n-avem destule informații, dar ce avem aici este un non sequitur. De unde până unde legătura dintre: am pus ceapa, m-am trezit, sunt mai bine datorită cepei? Da, una s-a întâmplat după cealaltă, dar asta nu înseamnă neapărat că sunt legate una de cealaltă.

        O altă poveste din articol ne spune cât de toxice sunt cepele lăsate peste noapte. Sunt atât de toxice, încât

atunci cand este raportata intoxicatia alimentara, primul  lucru pe care il cerceteaza autoritatile este cand a mancat bolnavul  ultima oara CEAPA si de unde au venit aceste cepe (din salata de cartofi?) Ed spune ca nu maioneza (atata timp cat nu e facuta in casa)  este cea care se strica la aer. Cel mai probabil este ceapa, iar daca nu ceapa, atunci CARTOFII.

        Păi nu? Of course. Este ceapa toxică dacă o lași peste noapte după care o mănânci? NU!

           La finalul articolului (că deja m-am plictisit), autorul/autoarea declară:

Mda, auzisem si eu ca ceapa taiata si negatita este toxica…insa acum chiar m-am convins.Si mai stiam ca cel mai bun usturoi este cel cu mustati…daca nu le are, atunci inseamna ca e radiat ( ex. usturoiul chinezesc din supermarket)

“But I try not to think with my gut. If I’m serious about understanding the world, thinking with anything besides my brain, as tempting as that might be, is likely to get me into trouble.”

Carl SaganThe Demon-Haunted World: Science as a Candle in the Dark