Medicina doar tratează simptomele, nu și cauza.
Ai mai auzit chestia asta până acum? N-aveai cum să o ratezi, este cea mai recitată poezie de către oamenii cu mintea de 5 ani, indiferent de vârsta biologică. Este unul din argumentele fundamentale ale adoratorilor de “medicină” alternativă când vor să arate cât de eficientă este ea și cât de nasoală e medicina “alopată”: “hă, hă, dacă e așa bună medicina asta alopată a ta, atunci de ce tratează simptomele și nu adevărata cauză a bolilor”?
Eu am boală pe sintagma asta, deoarece ca multe alte argumente pseudoștiințifice, ia un adevăr și îl sucește în așa fel încât să pară nu numai că este ceva fals, ba chiar că e mai degrabă un plan diabolic de a face rău oamenilor. Ideea că medicina ar trata simptomele, nu și cauza, este parțial adevărată, dar după cum o să vezi este o generalizare crasă și în realitate există o diferență crucială de nuanță între ce zic ei și cum stă treaba de fapt.
Tratamentul simptomatic
Acum vreo săptămână m-am îmbolnăvit. M-a luat într-o seară o febră de toată frumusețea, cu tot cu frisoane. A doua zi deși febra îmi trecuse, nu am scăpat: aproape imediat după m-a luat o tuse care nu m-a lăsat o săptămână întreagă. Am fost la medicul de familie care mi-a luat temperatura, m-a ascultat cu stetoscopul (cum respir, cum tușesc), a observat că nu e ceva grav care să necesite consultul unui specialist ORL, iar apoi mi-a dat un tratament simptomatic, adică un tratament care urmărește să amelioreze simptomele, dar nu și să trateze cauza afecțiunii de care sufăr. Analgezicele, antihistaminicele, antiinflamatoarele și multe alte medicamente au în general rolul ăsta de a trata diverse simptome.
Știu că-ți sună cunoscut. E ceva ce se întâmplă destul de des, mai ales dacă ești răcit (adică ai ceea ce în engleză se numește common cold). Toate chestiile pe care le iei (inclusiv supa de pui și ceaiurile) nu sunt pentru a-ți trata răceala, ci pentru a-ți ameliora simptomele, pentru a-ți spori confortul: să nu-ți mai curgă nasul, să nu mai tușești, să nu mai ai febră etc. Dar de ce?
Motivele sunt destule, iar în acest caz specific motivul este că pur și simplu nu avem un tratament care să ne vindece de această boală. Răceala comună nu este cauzată de un singur virus (spre deosebire de alte boli precum SIDA), ci de o grămadă de alte virusuri care îți invadează corpul. Deși toate virusurile respective și-au dezvoltat abilitatea de a intra în și de a distruge celulele din sistemul respirator, fiecare face parte dintr-o categorie diferită și are un mod diferit de a infecta acele celule. De aceea e destul de greu să realizăm un tratament eficient pentru răceala comună, pentru că nu știm exact care virus a cauzat-o. În ziua de azi știm că majoritatea răcelilor sunt cauzate de rinovirusuri, coronavirusuri, virusuri ale gripei, adenovirusuri, metapneumovirusuri etc. Pentru alte boli precum sifilisul e ceva mai ușor, pentru că știm că e cauzat de bacteria Treponema pallidum, la fel şi în cazul unor boli cauzate de virusuri precum hepatita C, care ştim că e cauzată de virusul hepatitei C (VHC), dar nu ne permitem mereu luxul ăsta. Uneori chiar şi când ştim adevărata cauză a unei boli (că-i virus, bacterie sau alt microorganism), tot nu ştim exact cum să tratăm boala respectivă. (Mai multe despre inabilitatea noastră de a găsi un tratament eficient pentru răceala comună, aici.)
Dar mai e un motiv. Din fericire răceala comună face parte din categoria de “self-limiting diseases”, adică boli și afecțiuni de care te vindeci în majoritatea cazurilor fără a urma un tratament. Nu e vorba de nici un secret și nici vreun miracol ce nu poate fi explicat: chestia asta este posibilă pentru că ai un sistem imunitar care luptă non-stop să te apere de tot felul de amenințări și este destul de bun. Chiar în secunda în care citești asta, el lucrează de zor și omoară tot felul de bacterii sau virusuri care ţi-au invadat corpul.
De cele mai multe ori sistemul tău imunitar este foarte eficient și reușește să te scape de o grămadă de virusuri, bacterii sau microbi (mai ales dacă îi oferi și niște îmbunătățiri sub formă de vaccinuri; am vorbit în Jocul cu virusuri despre cum funcționează asta). Când iei tot felul de chestii pentru răceală (ceaiuri, supe de pui, tratamente naturiste etc.) adevărul e că nu ele te scapă de virusuri, ci propriul tău sistem imunitar! De exemplu, eu în seara în care am făcut febră cu frisoane deja eram infectat cu virusul respectiv, iar sistemul meu imunitar deja se pusese pe treabă. A lucrat din greu toată noaptea ca să mă scape de infecție. De aceea de multe ori medicul de familie îți dă un tratament simptomatic, pentru că e de ajuns să lași sistemul imunitar să se ocupe singur de infecție.
[Paranteză: probabil ai mai auzit de oameni care se jură că s-au vindecat de infecții și alte afecțiuni fără tratament, ci doar prin puterea gândului. Dacă sapi un pic și încerci să afli mai multe detalii, vei afla că în majoritatea cazurilor (alea în care nu mint) a fost vorba oricum de o infecție banală sau altceva de genul ăsta. De multe ori sistemul imunitar se luptă de unul singur și câștigă și îi este indiferent de dorințele sau gândurile tale. Te-ai vindecat de acea banală afecțiune nu pentru că ți-ai dorit să te vindeci și pentru că ți-ai spus non-stop “trebuie să mă vindec”, ci pentru că el oricum lupta la foc automat. Dar tu nu raţionalizezi în felul ăsta. Și nici nu auzi de la alţii vorbindu-se de cazurile alea în care omul chiar a vrut să se vindece de o boală şi nu s-a vindecat, deşi sunt destule. Pentru că la fel ca atunci când te duci la astrolog sau clarvăzător, nu o să ţii niciodată minte lucrurile care îţi contrazic aşteptările pe care eşti deja setat, ci doar pe cele care ţi le confirmă (adică nu o să ţii minte dăţile în care nu a ghicit nimic despre tine, dar o să le ţii minte pe alea în care a ghicit şi o să le oferi ca dovadă).]
Tratamentul simptomatic are în general nu doar rolul de a-ți spori confortul prin ameliorarea simptomelor, ci și de a te feri de alte incidente neplăcute. De exemplu, febra este un proces normal și important pentru corpul tău. Atunci când te îmbolnăvești și suferi de o infecţie, al tău corp este năpădit de virusuri care se reproduc rapid pentru a pune stăpânire pe el și resursele sale prețioase. Sistemul tău imunitar nu stă degeaba și trimite rapid la hipotalamus (care este practic termostatul corpului, ocupându-se cu reglarea temperaturii) niște substanțe numite pirogeni (sau pirogene…po-tay-to/po-tah-to) care îi transmit că ar fi bine să crească temperatura corpului. Așa faci febră. Oricât de neplăcută ar fi, ea sprijină sistemul imunitar în încercarea acestuia de a obține un avantaj împotriva agenților patogeni precum virusuri sau bacterii, pentru că aceștia sunt foarte sensibili la temperatură. Astfel, corpul își crește temperatura special pentru a-i omorî.
Cu toate acestea, chiar dacă ajută organismul, nu renunța să iei aspirină, pentru că o febră netratată poate duce la moarte din cauza creșterii în exces a temperaturii corpului. Un alt efect al acesteia este că proteinele din corp, neobișnuite cu temperaturi înalte, pot înceta să mai funcționeze corect. Astfel, tratamentul simptomatic devine foarte important.
Limitările medicinei
Crudul adevăr este, însă, că medicina modernă chiar nu poate trata și vindeca toate bolile și afecțiunile de care suferim. Pur și simplu ăsta-i adevărul. Ca orice alt domeniu științific, mereu vor fi chestii pe care nu le știm. Din ce am observat este un concept foarte greu de înțeles pentru mulți oameni: “cum adică nu e perfectă? cum adică nu știe să mă vindece de boala X? atunci nu e bună deloc!”, dar este o eroare de logică (apel la nirvana) și va trebui mai devreme sau mai târziu să te împaci cu gândul ăsta. Are nişte limitări.
Sunt unele afecțiuni pentru care nu avem tratamente în momentul de față, iar ameliorarea simptomelor este cel mai bun lucru pe care îl putem face pentru un suferind. Tratamentul paliativ este rudă cu tratamentul simptomatic și se ocupă cu ameliorarea simptomelor, durerii și stresului fizic și mental a unui pacient care suferă de o boală/afecţiune serioasă sau incurabilă (cum ar fi cancerele în stadiul terminal). Acesta promovează calitatea vieţii pacienților cu boli active, progresive și avansate şi familiilor acestora. Tratamentul paliativ nu are intenția de a vindeca o boală (deși poate fi folosit împreună cu un tratament care are ca scop vindecarea), ci pur și simplu de a-l ajuta pe pacient să ducă o viață cât mai normală, lipsită de durere fizică sau psihică rezultată din acea boală.
Exemple de tratament paliativ ar fi: tratamentul aplicat pentru a opri greața rezultată din chimioterapie, tratamentul cu morfină pentru durerea rezultată dintr-un picior rupt sau tratamentul cu ibuprofen pentru durerile rezultate dintr-o infecție cu virusul gripei. Pacienții care suferă de boli precum diverse tipuri de cancer pot suferi de tuse, greață, constipație, febră etc. Dar tratamentul paliativ nu se referă doar la durerile fizice, ci și la stres, la “durerile” psihice. Pentru oamenii care suferă de o boală incurabilă și se află în pragul morții, gândul ăsta este un stres constant, astfel tratamentul paliativ nu se reduce doar la medicamente, ci și la compasiune și empatie din partea medicilor sau asistentelor medicale.
Tratarea cauzelor
Dar hai să revenim la ideea că medicina nu ar trata și cauzele bolilor. Dar antibioticele și antiviralele ce crezi că fac? Păi chiar să distrugă bacteriile și virusurile care te-au îmbolnăvit! Adică tratează cauza. Și astea sunt exemplele cele mai evidente.
În afara excepțiilor despre care am vorbit deja în secțiunea despre tratamentul simptomatic, sunt destule cazuri în care atunci când ai o infecție doctorii tratează fix infecția, fix cauza afecțiunii tale. Există în prezent tratamente pentru o grămadă de boli: lepră, pneumonie, sifilis, gonoree etc, tratamente care tratează fix cauza. Pentru multe boli cunoaștem cauza și o tratăm: cum altfel să scapi de o infecție serioasă (de care sistemul imunitar nu se poate ocupa singur), dacă nu distrugând fix ce a cauzat acea infecție? Chiar şi vaccinul care este administrat pentru a preveni anumite boli ţinteşte tot cauza bolilor respective, adică antrenează sistemul imunitar să lupte mai eficient împotriva cauzelor acelor boli.
Şi în alte cazuri, are sens total ca dacă un om suferă de o afecțiune cauzată de lipsa de exerciții fizicie sau de o dietă proastă, medicii să încerce mai întâi să îi schimbe stilul de viață și dieta, în loc să îi ofere medicamente ca să stopeze diferitele simptome. Scorbutul este cauzat de o deficiență de vitamina C, deci îndemnul de a mânca mai multe citrice tratează fix cauza acestei afecțiuni. De multe ori pentru a trata obezitatea, medicii or să recomande mai puțin sedentarism, mai multe exerciții fizice și o dietă echilibrată (firește, dacă e cazul).
“Good vibes only”
Da, medicina tratează destule cauze, după cum am văzut, şi totuşi această ştire a reuşit să treacă până acum complet neobservată pe lângă grupuri întregi de oameni care nu au auzit de această bunăvestire. Pentru că ei sunt ceva mai “sceptici” (ca să mă exprim elegant, că primele 20 de atribute care mi-au venit în minte erau cuvinte ce făceau parte din câmpul lexical al lui “cretin”) şi sunt convinşi că bacteriile și virusurile nu există și că totul e o minciună. Sau că ar exista, dar nu sunt adevăratele cauze ale bolilor infecțioase. Sau, sau, pentru că conspiraționiștii niciodată nu se pun de acord. Cert e că bacteriile și virusurile sunt o minciună, că sunt mai degrabă niște simptome şi că totul e o conspiraţie din partea medicilor.
Ăștia-s oamenii care neagă teoria germenilor și validitatea ei. Sunt convinși că de fapt o boală infecțioasă nu este cauzată de virusuri, bacterii sau alte microorganisme. Astfel, urmând raţionamentul lor, este cât se poate de firesc că medicii tratează nu cauza bolilor, ci doar niște simptome. Și fix așa gândesc și ei.
Atunci care ar fi cauzele “adevărate”, dacă se presupune că medicina e incapabilă să le depisteze? Păi dacă e să ne luăm după ăștia, e mai degrabă vorba de gânduri rele, dezechilibru al pH-ului corpului, toxine™, chakre prost aliniate, conexiunea defectă cu Tu-ul tău spiritual sau cu spiritul Pământului, vibrații etc. Cauzele (închipuite) sunt cu duiumul și diferă în funcție de pseudoștiință. Și în asta constă viclenia ascunsă a ideii de
Medicina doar tratează simptomele, nu și cauza.
Înțelegi? Tactica lor este să submineze medicina, sucind un adevăr, și să-ți spună “știi doar că nu astea-s cauzele adevărate, uite, îți spun eu care sunt”, după care inventează niște cauze pentru care doar ei au tratamentul. Pentru că asta e problema: majoritatea pe care ți le dau ei ca alternative sunt niște fabulații care nu au fost verificate și nici dovedite ca fiind reale. E fix ca fundamentaliștii ăia religioși care inventează un păcat pentru orice chestie banală pe care o faci, iar apoi tot ei vin cu soluția pentru aceste închipuiri. Iar tu îi crezi, pentru că e foarte tentant să nu fii de partea mainstreamului și să ai niște cunoștințe pe care alții nu le au. Doar tu știi asta. Sunt niște cunoștințe obscure, ezoterice, rare pe care nu mulți le știu, iar asta le face cumva automat adevărate (dar și prețioase) pentru tine și mulți alții. Este o mentalitate pe care o întâlnești la orice om care crede într-o conspirație.
Corecții
Pe mine mă seacă lozinca asta cu “medicina tratează doar simptomele, nu și cauzele”, pentru că ia o chestie particulară din medicină și o generalizează şi o distorsionează într-un mod grotesc. Da, am zis lozincă, pentru că este propagandă pură. Și mi se pare una din cele mai jegoase tactici pe care adepții pseudoștiinței o folosesc: să ia un adevăr care în cel mai rău caz nu înseamnă nimic și să îl transforme în ceva care să te sperie, ca să te facă mai susceptibil în a crede bălăriile lor pseudoștiințifice. Pentru că ei știu că tu nu o să te informezi mai departe. Se bazează pe faptul că eşti uşor impresionabil, că nu eşti capabil să te informezi mai bine şi că nu o să faci asta oricum.
Da, e adevărat că o parte din medicină tratează doar simptomele, dar doar o parte; nu toată, cum reiese din ce spun ei. Dacă e să fim complet cinstiți și să modificăm sintagma asta astfel încât să reflecte adevărul, ea ar fi mai degrabă ceva de genul:
În funcție de context, uneori medicina tratează doar simptomele, alteori tratează și cauzele.
Există unele boli pe care medicina nu le poate vindeca și pentru care aplică doar tratament simptomatic. Și totuși, să înțelegi din asta că medicina nu funcționează și că ar trebui să renunți la ea și tratamentele ei, înseamnă să nu știi pe ce lume trăiești. Multe boli nu au o singură cauză, au mai multe. Corpul uman reacționează diferit la diverse substanțe în funcție de doză. Medicina are sau nu are tratamente în funcție de context și de corpul uman. Sunt mulți factori la mijloc.
Deși nu este capabilă să facă lucrul ăsta tot timpul, rolul fundamental al medicinei a rămas să ne vindece și să caute diverse căi de a ne vindeca, folosindu-se de studii clinice și metoda științifică. Deși misiunea sa de bază a rămas aceasta, medicina este un domeniu științific complex care luptă pe mult mai multe fronturi și în fiecare zi aduce îmbunătățiri veritabile stilului de viață al speciei noastre (dar și al altor specii, dacă vorbim de medicina veterinară). Nu e perfectă, dar ce știe deja să facă o face destul de eficient: indiferent că-i vorba de tratat simptomele sau cauzele diverselor afecțiuni.
You must be logged in to post a comment.