Suntem la sfârșitul lui Octombrie și mai e puțin până la Halloween, așa că m-am gândit că ar trebui să facem atmosferă. Azi am să vă vorbesc în doi peri despre Organismele Modificate Genetic, care sună (și sunt) foarte înfricoșător pentru mulți oameni. Pentru că, vedeți voi, când aud de OMG-uri, mulți se gândesc automat la:
Imaginea asta are atâtea erori de logică, încât dacă ai bea un pahar de bere fără alcool pentru fiecare dintre ele, ai ajunge în comă alcoolică. Înainte de toate: știu cumva destulă biologie și bioinginerie astfel încât să confirm că OMG-urile sunt (sau nu) sănătoase? Nu, barem bioinginerie nu știu deloc. Dar la fel ca în postarea cu mâncarea de fast food, nu o să spun dacă sunt (sau nu) bune pentru consumul uman. Asta pentru că eu nu sunt om de știință. În schimb, am să dau iar de pământ cu niște erori pe care mulți le fac, niște erori pe care le poți evita fără să știi bioinginerie avansată.
Dar până atunci, ca să dăm la o parte orice urmă de confuzie, aveți de la Alex Doppelgänger citire, un studiu făcut pe toate cercetările din ultimii 10 ani pe OMG-uri. Dacă într-adevăr te interesează problema OMG-urilor, o să citești asta, pentru că e un studiu științific pe bune. Dacă nu te interesează destul de mult, încât să citești, atunci taci din gură, pentru că faci mai mult rău decât bine. Conform acestui studiu de pe Nature, oamenii de știință nu pot primi fonduri pentru cercetarea OMG-urilor, pentru că OMG-urile nu sunt privite cu ochi buni de public.
Exact. D-aia nu se fac mai multe cercetări independente pe OMG-uri, pentru că oamenii (care habar n-are ce-i aia o stomată, de exemplu) cred că știe destul de multe despre OMG-uri încât să oprească orice tip de cercetare. Și nici măcar nu sunt niște motive bune. Iată trei probleme cu oamenii anti-OMG:
Nu știu să facă diferența dintre business și tehnologie. Am tot auzit de și văzut proteste anti-Monsanto, că sunt răi, că organismele modificate genetic sunt rele și ar trebui oprite, blabla. Dar ce treabă au organismele modificate genetic cu Monsanto? Da, probabil sunt o corporație groaznică și poate chiar otrăvesc holdele (să spunem prin absurd că sunt de partea conspiraționiștilor), dar de ce ai interzice întreaga tehnologie? E stupid. Doar fiindcă Monsanto fac chestii nașpa, înseamnă că toată tehnologia OMG-urilor o să ne ducă la pierzanie? E ca și cum ai vrea să se interzică toată tehnologia wireless și a smartphone-urilor, doar fiindcă Apple își chinuie angajații. Sau să încerci să distrugi toate ebook reader-ele de pe Terra, pentru că Amazon nu își plătesc angajații ca lumea. Răfuiește-te cu Monsanto, Apple și Amazon, dacă vrei, dar lasă tehnologiile în pace, că sunt bune.
Nu știu să facă diferența între o plantă modificată genetic și o plantă stropită cu ierbicide și pesticide. Am tot auzit: “cum poți să mănânci plante modificate genetic? Tu știi cu ce chestii le stropesc ăștia?!”. Dacă ai un castron cu noodles și îi stropești cu sos de soia, o să le schimbi gustul, dar nu o să-i modifici genetic, fiindcă nu afectezi cu nimic structura lor. Sau poate ți-e că mănânci chestii toxice. Tu habar n-ai câte chestii toxice (“naturale”) ingerezi zilnic, pentru că fiecare plantă (neputând să se miște) crează anumite toxine pentru a se proteja de insecte. Este o mentalitate stupidă care are ca sursă faptul că
Nu știu ce înseamnă să modifici genetic și ce implică asta. Și aici mă refer la chestii basic, pe care le poate înțelege un copil de clasa a V-a. Tot apar povești cu încrucișări între porumb și șobolani (adică se ia material genetic de la șobolani și se introduce în porumb), demne de speriat oamenii. Și da, se fac chestiile astea. Dar doar în laborator. Adică nu mănâncă nimeni porumb cu gene de șobolani. În laborator se iau gene dintr-un animal și se pun într-o altă plantă sau alt animal în scopuri de cercetare. Dacă te interesează cât de puțin subiectul ăsta o să știi că dacă primești o genă de musculiță de oțet (drosophila melanogaster), nu te transformi în musculiță de oțet. Pentru că oricum oamenii împart cu ele cam 36% din materialul genetic. Poate că ar trebui să știi ce-s alea gene, în primul rând. Chiar te-ar ajuta.
Și mai o problemă cu modul în care se face modificarea genetică. Sau cum cred oamenii că se face, mai degrabă. Oamenii au impresia că fiind vorba de niște oameni “care se joacă de-a Dumnezeu” (o metaforă fumată cam de când am dat startul agriculturii), se poate întâmpla oricând un accident și să o ia totul razna, că nu avem control. Ideea e că e fix invers, în laborator, putem controla totul mult mai bine. Totul se face într-un mediu controlat, cu cifre și informații exacte. Mult mai ok decât zecile de mii de ani care ne-au trebuit pentru a forma porumbul și bananele pe care le avem în ziua de azi (doar nu ești naiv(ă) să crezi că fix așa au arătat de la bun început, nu?).
Și apropo de asta, totul se face mai repede. Dacă îmi permiți metafora, e ca și cum ai vrea să faci un maldăr de zăpadă iarna: poți ori să aștepți să înceapă să ningă și să se facă maldărul de unul singur și mai încet, ori să te apuci tu să faci maldărul de zăpadă și să îl faci mai repede. Însă, oricum ai alege să faci maldărul, tot din zăpadă (molecule de apă) e făcut. La fel și cu organismele modificate genetic: da, sunt modificate artificial (adică de oameni), dar conțin fix aceleași “ingrediente” ca o genă “naturală”. Nu e cu nimic artificial, tot secvențe de gene făcute din aceleași baze azotate sunt: adenină, citozină, guanină, timină și uracil. Asta e modificarea genetică: se ia o genă dintr-un loc și se pune în alt loc, pentru a îmbunătăți sau modifica anumite caracteristici ale organismului care beneficiază de acest lucru.
Sunt OMG-urile bune pentru noi? Or să ne ducă spre pierzanie? Habar n-am. Și nici n-avem de unde să știm dacă nici măcar nu ne sinchisim să ne interesăm ca lumea de ele.
“The saddest aspect of life right now is that science gathers knowledge faster than society gathers wisdom.”
You must be logged in to post a comment.