Omul a călătorit foarte mult de-a lungul vremii. Nu, nu mă refer la excursia ta prin Europa de vara asta, ci la lungul drum parcurs de specia umană, de la Australopithecus până la Homo Sapiens Sapiens-ul secolului XXI care, zică-se, este de cel puțin două ori mai înțelept decât predecesorii săi.

Recent, adică ieri, am dat de un articol tare interesant aici. Pentru cei care au avut neplăcerea de a ajunge prea târziu, când articolul original a trecut într-o lume mai bună, puteți să vă uitați aici.

Pe scurt, un tip a murit după ce a mâncat niște gândaci și viermi. Observați că nu am scris „din cauză că a mâncat niște gândaci”, ci „după ce a mâncat niște gândaci”, cauza probabil fiind alta. Eu nu sunt în măsură să vă spun, fiindcă nu sunt doctor în anatomie. Aproximativ 50% din voi se gândesc în momentul acesta „ce inteligent și frumos e Alex Doppelgänger…”, restul de 50% își dau ochii peste cap și își spun „păi d’uh! a murit fiindcă a mâncat insecte, stupid! Cât de idiot să fii să mănânci insecte?”. Bun, cam așa s-au gândit și ăștia care au comentat la articol:

Păi firește că e nebun, ce idiot ar mânca insecte? Pe a doua tipă care a comentat mai are puțin și o ia cu leașin. În ce lume am ajuns să ne creștem copiii? Idiotul ăla nu știa că nu e bine să mănânci insecte?

….adică nu sunt bune de mâncat, nu-i așa?

Cu riscul de a se contrazice cu niște experți în nutriția omului ca voi, Sharon Guynup și Nicolas Ruggia spun cam așa într-un articol din National Geographic:

If you think eating insects is gross, you may be in the cultural minority. Throughout history, people have relished insects as food. Today, many cultures still do.

Fiindcă da, oamenii mănâncă insecte. E ceva foarte normal, specialist în nutriție umană ce ești. Îmi pare bine pentru tine că te-ai născut într-o țară în care ai parte de mâncare gourmet precum șaorma și cartofii prăjiți, deci deții adevărul absolut în ceea ce e normal să mănânci și ce nu. Înainte ca oamenii să se apuce de agricultură și de vânat, dieta lor era formată în mare parte și din mâncatul de insecte. Și da, în multe țări încă se mănâncă insecte. De exemplu, aici puteți vedea niște pupe de viermi de mătase, prăjite și gata să fie mâncate, în Jinan, China. Da, insectele sunt și ele mâncare. Definiția mâncării din dicționarul Merriam-Webster este:

food: 1.a : material consisting essentially of protein, carbohydrate, and fat used in the body of an organism to sustain growth, repair, and vital processes and to furnish energy; also : such food together with supplementary substances (as minerals, vitamins, and condiments)

Și da, insectele îți oferă destule substanțe nutritive (cei de la How Stuff Works chiar au un ghid mișto, să afli care insecte sunt bune de mâncat). Mâncarea tradițională din Sicilia este Casu Marzu și este brânză din lapte de oaie care conține multe larve de insecte. Și da, se mănâncă. Te dezgustă? D-aia nu ți se pare normal să mănânci insecte? Îmi pare rău, e vina ta și a mediului în care ai crescut. Dacă te-ai fi născut în Sicilia, ai fi mâncat Casu Marzu mai repede și cu mai multă poftă decât mănânci un meniu de la KFC (sau o salată, pentru ăia mai sfioși). Da mă, specialiștilor în mâncăruri gourmet, și pe mine mă dezgustă chestiile astea și nu aș putea mânca insecte sau Casu Marzu, dar asta nu înseamnă că trebuie să îi facem cretini și nebuni pe oamenii care mănâncă așa ceva doar fiindcă suntem noi mai fandosiți. Și uite d-asta n-avem noi o lume frumoasă: fiindcă vii tu, cu ce ai învățat din mediul în care te-ai născut, și proclami că X e un idiot fiindcă el nu face aceleași chestii ca tine. Fiindcă, firește, tu deții adevărul absolut și știi mai bine despre cum trebuie să fie totul.

 

P.S. Este posibil ca tipul să fi murit într-adevăr datorită insectelor, dar la fel ca și fructele diverșilor copaci, unele sunt ok, iar altele sunt nocive pentru noi. Dar asta-i altă mâncare de pește (pun unintended).

The most violent element in society is ignorance.

– Emma Goldman

Print Friendly, PDF & Email