Civilizația umană se laudă cu titlul de “Cea mai inteligentă formă de viață de pe Terra”. A creat ceasuri digitale, clădiri impresionante, mașinării care să dărâme acele clădiri impresionante, metode de îmbunătățire a stimei de sine, reduceri de pretțuri, pasta de dinți, a învățat să se lege la șireturi și a aflat în cele din urmă răspunsul la întrebarea supremă în ceea ce privește Universul, Viața și toate celelalte. Cu toate acestea, niciodată Omul nu a fost mai neputincios și mai lipsit de înțelepciune decât atunci când a trebuit să răspundă la întrebarea “De ce a traversat puiul strada?”. Această întrebare crucială ce desparte bărbații de băieți și pătrunjelul de mărar este fundamentul multor cărți sfinte și filozofice care au apărut de-a lungul istoriei. Deși nu se știe exact când a apărut, această întrebare a ieșit la suprafață prin anul 1847 în revista din New York numită “The Knickerbocker” ca o simplă glumă. Datorită faptului că omul modern ia mai totul în glumă, chiar și chestiile vitale ce țin de supraviețuirea sa, a trecut cu vederea înțelesul plin de profunzime al acestei întrebări și adevăratele sale aplicații filozofice și practice. De aceea îmi voi îndeplini rolul de “ultima redută a înțelepciunii” și voi încerca să vă explic adevăratul sens al acestei întrebări: De ce a traversat puiul strada?

Nume: Puiu Agăinii
Sex: Ambidextru
Vârsta: 1 săptămână în ou, 3 ani în afară
Locul de naștere: Chicksville
Hobby-uri: Să iasă din ouă, să ciugulească, să facă planuri de pichetare a sediului KFC

Puiu era un reprezentan normal al familiei galinaceelor. Născut pe o ferma, într-un staul, într-o seară însorită, acesta avea puține perspective de viitor și se împăcase cu acest gând încă de când a ieșit din găoace. Crescut într-o familie onestă și muncitoare, acesta și-a avut copilăria marcată într-un mod brutal în momentul în care tatăl său a fost ucis cu sânge rece (cu garnitură de cuțit) de către stăpâni. Atunci a început să filozofeze asupra naturii umane și a galinaceelor, asupra razboiului dintre aceștia: “De ce? De ce trebuie să ne omorâm cu toții? Can’t we all just get along?”. După ce a citit “Arta Războiului” de Sun Tzu, câteva lucrări de-ale lui Lenin și cărticica roșie a lui Mao, a aflat și răspunsul la această ultimă întrebare ce-l frământa: “Nu”. A continuat cu un “Mein Kampf” între 2-3 semințe, a trecut prin “Crimă și pedeapsă”, a terminat cu “DEX”-ul și “Hustler” și în cele din urmă a luat o hotărâre ce-i va marca toată viața: va deveni un revoluționar ce va dejuga rasa galinacee de la stăpânirea Omului…..cu orice preț.

Începând cu câteva atentate asupra unor ferme vecine, a hotărât să picheteze sediul KFC. Deși cealaltă personalitate a sa îi spunea să cedeze și să se ducă la KFC spre a fi transformat într-un meniu nemaipomenit de gustos, personalitatea dominantă îi spunea: “Nu! Decât masa unei grăsane, mai bine mort pe câmpul de luptă!”. Între timp, și-a luat pseudonimul Che Găivara spre a impulsiona trupele. A încercat să picheteze sediul KFC de vreo trei ori, punând la cale planuri ce implicau elastice de păr, linguri, bețișoare de urechi și mături. Au mers acele planuri? “Da, chiar au mers: au demolat clădirea și au ucis aproximativ 200 de oameni ce lucrau la KFC într-un masacru ce avea să fie numit mai târziu Masacrul Penelor Roșcate. Supremația KFC a luat sfârșit și de-acum încolo va sta la putere Imperiul Ciocurilor Galbene” asta aș fi spus, dar v-aș fi mințit. Și cum nu vreau să vă mint, o să vă răspund sincer: sunteți nebuni? You idiots, it’s just a chicken.

Scos la pensie din jobul de revoluționar, Puiu s-a însurat in cele din urmă cu Galina Blanca, o binecunoscută actriță de reclame și au dus o viață fericită până în acest moment. De aici încolo, viața lui se va schimba din nou în cel mai urât stil (brought to you by Human Inc.). De-abia ajuns acasă de la noul său job, află cu stupoare că maică-sa a fost tăiată pentru o delicioasă ciorbă de pui cu tăiței (cică “găina bătrână face ciorba bună”), iar a sa dulce soție pentru un gustos meniu “8 Crispy Strips” mare, cu 7UP și sos Glenn. Cuprins de durere și de o nebunie bruscă, acesta începe să alerge către autostrada de lângă fermă, se oprește și contemplă sinuciderea în probabil cele mai frumoase versuri cugetate vreodată de vreo ființă Pământeană:

Gata, totul s-a sfârșit,
Moartea iarăși s-a grăbit
Iubită Galina, iubită consoartă,
Oare anul ăsta Moartea se poartă?
Iubită mamă, iubita mamă,
Oare Moartea are chip de damă?
Oare se îmbracă de la Prada?
Să dau buzna iar în lada,
de arme?

O caldură-mi învăluie tot trupul,
Vreau să ucid omenirea fără pic de scrupul,
O, mamă! O, consoartă!
Veniți de mă luați!
Căci mi-e do…

mmmm…..o sămânță…de porumb chiar….bun

Căci mi-e dor de-ale voastre glasuri cristaline,
Ale voastre cotcodăceli ce se înalță
Printre celelalte glasuri de porcine,
De Moartea crudă pe voi v-a vrut,
Să mă vrea și pe mine.
Vino Moarte, ia-ți tribut!
Du-mă-n ceruri,
Du-mă departe.

Trecând de momentul de stupefacție de pe fața noastră la gândul că într-adevăr un pui a compus toată această elegie, îl vedem stând la marginea șoselei…face primul pas…continuă cu al doilea…al treilea pas vine ca o urmare firească. Ne întrebăm: oare ce rol a avut societatea omenească în evoluția acestui pui? Oare a fost realmente capabil să conștientizeze acest adevăr sumbru și tragic ce conduce lumea cu niște reguli severe și sumbre? Oare a traversat strada ca să-și limpezească mintea? Oare a traversat strada ca să-și reîntâlnească eul inocent și neîntinat de societatea umană? Oare odata cu el a murit prima dinastie a puilor care și-au dat seama că ceva este în neregulă? Oare a traversat strada ca să-și găsească liniștea?

Print Friendly, PDF & Email