Pffff…și chiar am zis că nu o să scriu nici un post de Valentine’s Day/Dragobete…dar n-am cum să nu, domnule, n-am cum! Ia să vedem, ce ne deranjează pe noi referitor la tot conceptul ăsta?

     Culmea, nu mă deranjează Valentine’s Day-ul cât mă deranjează ăia cărora le sângerează urechile în mod ostentativ de fiecare dată când le spui de chestia asta. Cum era prietenul ăla “rocker” din liceu care când auzea o manea începea să facă precum un epileptic și țipa doar ca să vezi cât de mult nu suportă manelele și cât suferă. Ce-i cu adevărat nasol de Valentine’s day:

1. “Este o sărbătoare consumeristă.”  zise tipa care se machiază zi de zi cu Maybelline sau tipul care își cumpără chips-uri Chio Chips din Mega Image. Să vă mai zic că vă machiați datorită unor nevoi create de publicitate și alți factori? Sau că vă duceți la sală tot datorită unor nevoi create de societate? Da, trăim într-o societate consumeristă în care se vând și cumpără bunuri. Da, multe corporații încearcă să profite de pe urma sentimentalismului exagerat de pe 14 Februarie, dar asta-i problema ta dacă decizi să cumperi iubitului/iubitei ceva sau să îi faci o felicitare dintr-o coală A4.

2. “De ce e nevoie de o sărbătoare ca să iubim pe cineva? Nu putem să o facem în fiecare zi?”  Păi și de ce mai avem nevoie de Ziua Femeii/Ziua Mamei? De ce e nevoie de o zi specială? De ce trebuie să sărbătorim Crăciunul ca să fim buni o dată pe an? Mă, marea noastră problemă este că suntem oameni și suntem în viață: dacă e să combini o ființă care are rațiune, sentimente și conștiință cu viața care are o grămadă de chestii bune, rele, extraordinar de bune și extraordinar de rele, o să iasă nasol. Ba da, poți să iubești în fiecare zi, și bineînțeles că o faci, mai mult sau mai puțin, dar într-o lume în care se sărbătoresc diverși indivizi obscuri care au făcut niște chestii de care nu ne pasă nimănui [mă refer la sfinți], nu ar strica o sărbătoare pentru Dragoste. Fiindcă Dragostea este unul din cele mai puternice sentimente umane.

3. “De ce sărbătorim Valentine’s Day și nu Dragobete?”  Am să dau copy-paste cu nesimțire de aici (singurul punct cu care sunt de acord 100%):

Dragobetele te transformă în Gheorghe Funar

Urăsc Dragobetele cu pasiune. E o chestie de-aia de naţionalist înghesuit. Au văzut naţionaliştii că prinde Valentine’s Day şi s-au gândit că e prea străin. De parcă absolut tot ce consumăm ar trebui să fie românesc. De parcă noi suntem o ţară cu o cultură şi o tradiţie vastă, care acoperă orice domeniu imaginabil, nu un stat mic, de o irelevanţă notorie atât istorică cât şi culturală. Aşa că au dezgropat Dragobetele. O sărbătoare mică şi regională de care niciun bunic de-al meu nu a auzit în viaţa lui, dar se prefac acum că ar fi fost mare chestie. O fi fost, în maximum trei sate. Dar în restul ţării e la fel de importată ca şi Sfântul Valentin. Ar trebui să mă simt eu mai mândru cu mine că e importată din Botoşani şi nu din SUA? Ete fleoşc.

       Fiindcă asta te doare pe tine când sărbătorești un sentiment universal care se regăsește în absolut fiecare om: “este sărbătoare românească?”. Da’ ce, mă? Vă închipuiți că Ziua Mamei/Femeii și Crăciunul au apărut în Broșteni?

         Da, firește că sunt enervanți ăia care îți dau tag în tot felul de poze de Valentine’s Day (doar dacă nu cumva e iubitul tău sau a ta iubită). Ălora trebuie neapărat să le trimiți prin e-mail un pumn în gură. Dar nu e nevoie să fii tu acum distrugătorul de vise și lucruri frumoase (hai, mă, nu vă mai dați ochii peste cap, la mine e altfel), doar fiindcă te-ai trezit single sau îți exprimi dragostea altfel. Fiecare iubește în felul lui și o arată cum știe. În afară de faptul că te enervează, nu îți afectează viața în vreun mod negativ.

       Aș dori să pornesc cât de curând o campanie Anti-Ziua Femeii și Anti-Ziua Mamei. Motivele sunt întemeiate:

  • Sunt furate de la americani (Ziua Femeii în forma ei actuală este preluată chiar de la COMUNIȘTI). Deci nici măcar nu sunt românești 100%.
  • Sunt comerciale, fiindcă trebuie să cumperi chestii.
  • Sunt pline de dulcegării.
  • De ce e nevoie de o sărbătoare specială pentru asta? Nu putem să le iubim în fiecare zi?

          Aștept răzvrătiți în număr cât mai mare să o punem de o campanie mișto cu printuri și copy-uri “catchy”. Poate și un viral.

          E absurd, nu? Sunt niște “condiții” de-a dreptul stupide. Și totuși nu aveți nici o problemă să aruncați aceleași motive stupide unei sărbători care se aseamănă cu Ziua Mamei sau Ziua Femeii.

        Și nu, nici eu nu mă dau în vânt după sărbătorile cu nume de sfinți și ziua Sfântului Valentin îmi este total indiferentă. Dar e frumos că este o sărbătoare la care poți sau nu să participi, în funcție de cheful tău și nu se uită nimeni urât la tine. E frumos că este o sărbătoare în cinstea dragostei, unul din sentimentele alea mărețe sau dezastruoase care ne fac oameni. Nu, nu îmi pasă că e sau nu sărbătoare americană și consumeristă. Îmi pasă că e despre dragoste.

Falling in love is not at all the most stupid thing that people do — but gravitation cannot be held responsible for it.

– Albert Einstein

Print Friendly, PDF & Email