Am mai vorbit în altă postare despre pseudoștiință și despre cum nu e știință și n-ar fi nici dacă ai duce-o în Coreea de Sud să îi faci operație estetică. Dar, cum domeniul ăsta este unul mai încăpător ca geanta unei femei atunci când își caută mobilul care sună, mereu e ceva de adăugat.

“Medicina” alternativă știe că nu are dovezi palpabile și concrete pentru a arăta că este ancorată în realitate ca medicina convențională și e destul de complexată de treaba asta. De aceea, în loc de dovezi, o să folosească în 100% din timp strategii de propagandă demne de orice regim totalitarist. Astfel, una din strategiile de bază e să acuze medicina (adică aia adevărată) de diverse chestii care mai de care mai stupide. Una din acuzațiile obișnuite este:

“Uită-te și tu cât profit scot pe seama noastră ăștia din compania asta farmaceutică! E oribil!”

sau

“Medicii nu vor să știi de remediul ăsta, fiindcă e prea ieftin!”

Mă, pe lângă faptul că e normal ca o companie să vrea să facă profit (compania mai are și angajați, care trebuie să fie plătiți, de exemplu), da, e oribil. Din fericire, “medicina” alternativă luptă împotriva lor, oferindu-ne alternative GRATIS, ca să ne arate că nu poți să faci profit pe spinarea sănătății omului.

Ce? Ah, “medicina” alternativă nu e gratuită?

Vrei să înveți să te vindeci pe tine și pe alții cu propriile mâini, fără să mai fie nevoie să faci operații și chestii? Marcă banul: de la 150€ cursul de 10 ore până la 755€ pentru 125 ore. Nici aici nu e gratuit.

Dar poate nu vrei să înveți să te vindeci, poate vrei doar să fii vindecat și protejat. Da’ ce crezi tu? Că e moca? AparatulDeFăcutNimic Nr.1 te costă cam 150 lei, iar AparatulDeFăcutNimic versiunea Deluxe (penultimul produs, de pe aceeași pagină) te costă 2100 lei și arată ca ceva ce poți să faci dintr-o sticlă de sifon. Dacă vrei să te asiguri că ai rămas fără bani în casă, poți achiziționa AparatulDeFăcutNimic versiunea Ultimate Destruktor Deluxe Super 3000 (ultimul de pe pagină), care costă 6100 lei.

Vrei să te vindeci lipind niște magneți de tine? Scoate 300 lei din buzunar.

Pentru diverse boli, poți să îți prepari poțiuni din cristale și să le bei. Problema e că e 15 lei/lingură și ca în orice tratament, nu te vindeci într-o zi/două, deci să te aștepți să cumperi în cantități considerabile.

Să nu uităm de numeroasele pastile și suplimente pe care trebuie să le iei în fiecare zi, și care te costă cât casa din Melrose Place. Adică, doar 119 lei pentru un flacon de 480g plin de pastile care fac exact nimic.  Cine nu și-ar dori așa ceva?

Deci până la urmă, e nasol că medicina convențională face bani pe spinarea noastră, așa că vine “medicina” alternativă să ne salveze, cerându-ne bani pentru tratamente, dar e ok, că ei nu sunt companii mari și diabolice ca Big Pharma (*coughcoughherbalifesauzenithpharmaceuticalscoughcough*).

Există un concept care explică foarte bine chestia asta: se numește double standard. Check it out.

“You know what they call alternative medicine that’s been proved to work? – Medicine.”

– Tim Minchin

Print Friendly, PDF & Email