Oamenii au o înclinație naturală de a respinge știința. Atât cu înțelesul de „science”, cât și cu înțelesul de „knowledge”. Nu știu dacă oamenii se răzbună pe ea fiindcă i-a adus teferi pe Pământ, în orice caz, e un fenomen tipic de „bite the hand that feeds you”. Să nu te pună Dracu’ să ai încredere în știință.
Indiferent că te lupți în vorbe cu un fanatic religios sau un guru într-ale medicinei new age și orice pseudoștiință în general, sunt niște cvasi-pseudo-nuchiar-argumente pe care ei ți le vor livra, ca să îți demonstreze că știința nu e bună de nimic. Unul din cele mai nasoale și enervante este:
Știința nu are răspuns la totul pe lumea asta.
Bun, hai să o luăm cu începutul și să explicăm ca la clasa I. Da, e adevărat: oamenii de știință de acum nu pot să răspundă tuturor întrebărilor referitoare la Univers și tot ce se află în el. Ești fericit? Ți-am confirmat ideea. Oamenii de știință sunt oameni, nu zei.
Știți cine a mai fost om de știință și nu a știut răspunsul la una din întrebările „ce se întâmplă în Sistemul nostru Solar”? Galileo Galilei. El preluase o idee complet nebună și fantezistă de la Nicolaus Copernicus conform căreia nu Soarele se învârte în jurul Pământului, ci invers, dar nu știa cu siguranță. Era doar o idee. Știți ce a făcut nenorocitul? A adus dovezi care să îi sprijine ipoteza.
Higgs a teoretizat că ar exista o particulă elementară care să explice Câmpul Higgs. Firește, Higgs nici măcar nu știa dacă există sau nu particula asta propusă de el. Știți ce au făcut nenorociții oameni de știință (împreună cu el)? Au dat o tură până la LHC în Geneva și au făcut mii de teste și experimente timp de câteva luni bune. Au ciocnit milioane de particule subatomice și în cele din urmă au descoperit o particulă care pare a fi Bosonul Higgs. Nu știu sigur încă, dar știi ce fac în continuare? Ciocnesc și mai multe particule!
Da, știința nu știe răspunsul la orice. Dar se chinuie să afle.
Acum vreau să știu câți dintre voi știu pe bune (fără să vă uitați pe Wikipedia sau altă enciclopedie) ce este o gaură neagră? Întrebarea asta poate să fie despre orice din chimie, biologie, fizică, astronomie, etc. Orice știință.
Hai că nu e o întrebare despre un lucru ascuns în adâncurile astrofizicii. Toată lumea a auzit de găurile negre. Este….o gaură. Nu? Nu, o gaură neagră nu este o gaură. Dacă ai crezut asta până acum, ai trăit toată viața în minciună și în mod clar nu ești cea mai în măsură persoană să arunci cvasi-pseudo-nuchiar-argumente ca cel de mai sus și să combați știința. Ar trebui să taci din gură.
- Doar fiindcă tu nu știi răspunsul la ceva sau nu înțelegi ceva, nu înseamnă că știința se află în aceeași poziție ca și tine.
- De asemenea, este o idee destul de proastă să combați ceva când nu știi nimic despre acel ceva.
De asemenea, există o chestie micuță-micuță căreia îi spune logică. În logica aia găsim o altă chestie care se numește burden of proof, care se traduce prin: „dacă înaintezi o teorie, atunci fii pregătit să o susții cu dovezi puternice”. Extraordinary claims require extraordinary evidence.
Acum firește că dacă tu ești obișnuit numai cu dogme și învățăminte perfecte, îți vine greu să crezi că știința este imperfectă și că poate avea dreptate în același timp. Da, și oamenii de știință se înșală, dar nu există un singur om de știință care să dețină monopolul pe idee. Albert Einstein nu a fost de capul lui când a scos teoria relativității, nici Galileo Galilei.
Și da, Isaac Newton, Charles Darwin și Albert Einstein au avut niște idei care au schimbat lumea dar unele părți din ele au fost greșite. S-au făcut experimente, verificări și s-a descoperit că în mare parte aveau dreptate, dar existau niște chestii incorecte. Așa că s-au făcut experimente și verificări până s-a aflat adevărul. Din fericire, spre deosebire de….ahem….alte domenii…știința își face non-stop autoupdate. E în continuă schimbare, mereu apare ceva nou.
Nu e nici un savant întreg la minte care să susțină o teorie științifică doar fiindcă el crede că ăla este adevărul, fără nici un fel de dovezi care să îl susțină. De asemenea, știința nu se prăbușește cu totul dacă se dovedește că o teorie este incorectă. Dacă ceva se dovedește a fi greșit, se lucrează până se găsește un răspuns corect.
Concluzie: oamenii de știință nu dețin toate răspunsurile, dar (spre deosebire de tine) lucrează în mod constant să afle. Știința a funcționat tot timpul și încă funcționează la capacitate maximă. Uită-te în jur.
I don’t want to believe. I want to know.