Este 4 iulie 2012 azi și oamenii de știință de la CERN ne-au anunțat că au descoperit o particulă care se apropie ca și caracteristici de bosonul Higgs. Băgați bine la cap că până să se declare cu certitudine că s-a descoperit bosonul Higgs, se vor mai face niște cercetări. Deci nu e nimic sigur.

Firește, sunt entuziasmat.

       N-am mai fost așa entuziasmat de când am aflat că Tânăr și Neliniștit a ajuns la episodul 9940. Dar da, sunt destul de entuziasmat și nu sunt singurul.

        După cum știm, aproximativ trei sferturi din presă (ne vom lega momentan de cea din România, pentru a ne ușura munca) nu ar avea nici o problemă cu inventarea unei povești prin care să îl ușureze de demnitate pe bosonul Higgs. Din fericire, povești de genul „Șocant! Privește cum se destrăbălează în club particula care ține tot Universul în loc!” sau „Bosonule, lași forța gravitației de capul ei?” au o probabilitate infimă de a fi scrise.

       Marea problemă vine atunci când presa, care pare să fie compusă din niște oameni naufragiați acum 100 de ani în Triunghiul Bermudelor, numește bosonul Higgs „particula lui Dumnezeu”. De aceea se cer niște clarificări, pentru a evita alte neînțelegeri de genul „ah, ai zis teoria evoluției, adică e doar o teorie! Deci nu s-a dovedit că este adevărată!”.

      În primul rând, când sunteți în preajma unui om de știință, nu spuneți niciodată „particula lui Dumnezeu” dacă nu vreți să deveniți cobai într-un pariu pervers care are ca temă problema lui Schrödinger și pisica lui. Nu le place numele ăsta fiindcă, citez:

really, really don’t like it. It sends out all the wrong messages. It overstates the case. It makes us look arrogant. It’s rubbish.

               Oamenii mai…..zeloși vor spune: „Da! Dovadă că s-a descoperit particula lui Dumnezeu! Deci Dumnezeu există!” Înainte să îl supraestimăm pe Big D, hai să vedem de unde și-a luat particula această poreclă.

             Bosonul Higgs și-a primit porecla de „particula lui Dumnezeu” în cartea scrisă de  Leon M. Lederman (fizician și câștigător al premiului Nobel, unul din dihorii lui Petre Țuțea) și Dick Teresi. Cartea se numește The God Particle: If the Universe Is the Answer, What Is the Question?Fiindcă știu că *ahem* aceeași oameni zeloși or să sucească această descoperire astfel încât să se preteze cât mai bine agendei lor, să vedem ce spune însuși Lederman de motivele pentru care a ales acest nume:

 [The particle is] so central to the state of physics today, so crucial to our understanding of the structure of matter, yet so elusive.

            Sper că e clar. E un nume dat cu un sens total metaforic, și nici Lederman, nici un alt om de știință (cel mai probabil cu pistolul la tâmplă) nu crede că particula asta este la propriu particula lui Dumnezeu. Este particula care are puterea de a confirma sau infirma Marea Teorie a Unificării sau Modelul Standard.

(Nota bene: asta indică faptul că oamenii ăștia de știință nu știu nimic sigur, deci nu susțin cu certitudine că aceste modele și particule există. Nu până au dovezi. Au spus că e o probabilitate ca ele să existe și apoi s-au apucat de experimente ca să dovedească existența lor. Dacă înțelegeți la ce fac aluzie…)
 

Bosonul Higgs este important. Foarte important. Cu el vine și ultima piesă de puzzle.

            De ce acest post? Fiindcă aceasta este una din cele mai importante descoperiri (UNA, nu CEA MAI, și totuși o descoperire prea subtilă pentru presă ca să o ia în serios cu informații corecte și obiective) și este efectiv un moment de cotitură în istoria civilizației umane și a modului în care oamenii înțeleg Universul. Fiindcă de prea multe ori s-a făcut câte o descoperire importantă de genul ăsta și unii au luat-o, au fugit cu ea și au făcut-o albie de porci, sucind-o cum au avut ei interesul. Am vrut doar să clarific o chestie aparent minoră, dar cu repercusiuni destul de nasoale dacă e înțeleasă greșit.

The truth will set you free, but first it will piss you off.

– Gloria Steinem

Print Friendly, PDF & Email