S-a dus dracu’ și tihna.

Măcar atâta aveam și noi din izolarea asta socială. Liniște și pace. Fiecare dintre noi cu Netflixul și frigiderul lui, probabil cel mai râvnit ménage à trois de la inventarea televizorului și a semințelor de floarea-soarelui. Atâta mai voiam și noi.

Dar fake news-ul nu are tihnă. Nu cunoaște semnificația lui “no șezi blând” și în perioada asta în care oricum suntem vai de steaua noastră, parcă a prins ceva mai mult curaj și (răspândit de persoane mai credule decât eram eu când mi s-a spus că dacă îmi fac blog o să-mi permit un iaht cu care să merg în spațiu) își ațintește privirea către următoarele victime. Poate eu, poate tu, poate părinții noștri.

De transmis se transmite foarte ușor în ultima perioadă, de la om la om, prin intermediul mesajelor instant de pe aplicații și site-uri precum Facebook, Whatsapp sau Telegram, sub forma unui mesaj care te avertizează ba de una, ba de alta. Deși poți să scrii cărți întregi despre pseudoștiință și conspirații (*winkwink*), astea de se tot plimbă de ceva vreme pe serviciile de instant messaging sunt foarte simplu construite, dar foarte eficiente. Nici nu trebuie să știi vreun strop de știință ca să înțelegi de ce astfel de texte sunt fake news, pentru că ele nu se bazează pe vreun element științific, ci mai degrabă pe (ca să mă exprim clișeic) pe faptul că o să le gândești cu inima, nu cu mintea.

Texte și vrăjeli

Se dă textul următor:

05.02.2020 ☢️☠️ ITALIA ??, Roma
Păsări căzute la pământ cu zecile … se fac teste la 5G.

☢️☠️ FRANȚA ??, protestatarii nu vor implementarea 5G, nu vor Organisme Modificate Genetic, nu mai vor subjugarea tradițiilor lor, nu vor vaccinuri, nu vor Noile Ordine Mondiale de GENOCID mascat sub diverse strategii.

☢️☠️ GERMANIA ??, 5G este implementat la nivel national, insectele au dispărut în masă (o confirmă șoferii de camioane pentru că nu se mai lipesc insecte pe parprize), iar păsările au fost reduse considerabil.

☢️☠️ BELGIA ??, în urma testelor făcute în 2019 într-un parc, pentru a vedea raza de ACȚIUNE și IMPACTUL direct in natură a radiațiilor 5G:
În urma testului, 147 păsări au murit instant, iar alte 150 păsări au murit ulterior în scurt timp (în total 297).

După începerea testului 5G, rațele de pe lac au început să fugă camicaze printre mașinile din stradă, păsările zburătoare se loveau de stâlpi și pereți, murind în final, aveau o stare psihotică.
La oameni se manifestă prin Dureri de cap, Stări de rău, Depresie, Apatie, Suicid, Cancere etc.

☢️☠️ ROMÂNIA ??, s-au făcut teste în vara 2019 zona Piata Victoriei de către compania Orange. Un domn care locuia în acel bloc, și-a luat soția și au plecat în parc până seara, cât timp se făceau testele 5G, pentru că începuseră să aibă subit stare de rău și dureri de cap și nu mai puteau sta in casă.

În urma RADIATIILOR 5G, dispar INSECTELE, dispare polenizrea, hrană mult mai puțină și mai puțin variată, dezastru colosal al ecosistemului, iar asupra oamenilor, se vor dezvolta Boli grave, Anxietate, Suicid, Depresii, Lipsa de empatie etc.

❗☢️☠️ 5G este ARMĂ MILITARĂ, GENOCID ORGANIZAT in mod voit, iar invocarea “evoluției tehnologice pentru beneficiile omului, sunt PARAVANUL folosit pentru proștii care nu vor să gândească ☢️☠️❗

❗INFORMAȚI-VĂ,❗GÂNDIȚI,❗UNIȚI-VĂ,❗LUAȚI MĂSURI, pentru că, dacă veți intra în criză și GENOCIDUL ORGANIZAT, nu veți mai avea timp să vă documentați, să vă treziți, să vă salvați din HAOS.

❗COPIII și VIETĂȚILE MICI, vor fi cei mai rapid Afectați, Îmbolnăviți … și ulterior, inevitabilul.❗

Probabil te așteptai să fie vreo chestie legată de SARS-CoV-2 (virusul) și COVID-19 (boala provocată de virus), dar asta cu 5G-ul mi se pare mult mai potrivit pentru un studiu de caz. Nu-ți face griji, însă; garantat o să găsești ce urmează să-ți prezint și în orice alt fake news primit pe Whatsapp, pe Facebook, pe Twitter, pe Telegram etc.

În esență toate “mesajele în lanț” (mesajele care te îndeamnă să le dai mai departe) ce conțin teorii ale conspirației și pseudoștiință se bazează pe cel puțin astea 2 strategii:

Afirmații fără spate

Când citești un astfel de text, este posibil în primele secunde să te prindă și să începi să crezi fiecare cuvințel de acolo, dar dacă stai un pic să te gândești mai bine și recitești de câteva ori, o să-ți dai seama că e ceva dubios la el: este un text plin de afirmații și…atât.

De exemplu, din acest text aflăm că în Germania “în urma testelor făcute în 2019 într-un parc, pentru a vedea raza de ACȚIUNE și IMPACTUL direct in natură a radiațiilor 5G: În urma testului, 147 păsări au murit instant, iar alte 150 păsări au murit ulterior în scurt timp (în total 297)”, în timp ce în Franța “protestatarii nu vor implementarea 5G, nu vor Organisme Modificate Genetic, nu mai vor subjugarea tradițiilor lor, nu vor vaccinuri, nu vor Noile Ordine Mondiale de GENOCID mascat sub diverse strategii”, iar la final aflăm că “5G este ARMĂ MILITARĂ, GENOCID ORGANIZAT in mod voit”.

Astea nu sunt argumente, nu sunt dovezi. Astea sunt pur și simplu niște afirmații care nu au nici un fel de valoare argumentativă. “protestatarii nu vor implementarea 5G, nu vor Organisme Modificate Genetic…” nu ne spune nimic despre pericolele 5G sau a OMG-urilor, în realitate, ci doar despre atitudinea unor oameni apropo de chestiile astea. O afirmație de genul “5G este GENOCID ORGANIZAT” nu îți spune nimic despre veridicitatea ei, îți spune doar că cel care emite acea afirmație crede că este adevărat.

Argumentul prin aserțiune (argument by assertion) este eroarea de logică (și strategie) folosită când cineva dorește să-și argumenteze o idee pur și simplu afirmând că e adevărată. Astfel, propoziția “5G este genocid organizat” se folosește pe ea însăși ca argument, iar dacă citești fraza întreagă din textul de mai sus, o să observi că nu se oferă nici o explicație în plus sau vreun argument.

X este adevărat pentru că X este adevărat.

Asta este forma acestei erori de logică. E stupid, când stai să te gândești, nu? Cum ar putea cineva să pice în plasa unei erori de logică atât de evidente? Și uite, că totuși se pică mult mai mult decât ai crede. Numai uită-te la câte share-uri și like-uri au astfel de postări.

În momentul în care astfel de afirmații sunt repetate destul de mult, argumentul prin aserțiune devine argument ad nauseam: când ceva este acceptat ca fiind adevărat doar pentru că a fost repetat în neștire. De exemplu faptul că 5G ar ucide păsări: mulți oameni propagă tâmpenia asta, pentru că pur și simplu au tot auzit-o în jur, deci clar e adevărat dacă toată lumea o repetă, nu? Bineînțeles că nu.

[Și, apropo, fenomenul ăsta de păsări care cad moarte din cer nu este ceva nou, ba chiar (din păcate) e ceva relativ des întâlnit și are mai multe posibile cauze care nu implică 5G. Adică, să mor. Ne plângem zi de zi de cât de poluate sunt orașele noastre de noxe și prima explicație care ne vine în minte când vorbim de păsări moarte e că e 5G-ul? Mai multe explică articolele astea două de la National Geographic și BBC, care sunt DIN 2011, pe vremea când NU EXISTA TEHNOLOGIA 5G.]

De obicei ajută foarte mult dacă afirmațiile sunt vagi. Cât mai vagi. Astfel, când publicul le citește, acestea vor fi destul precise încât să pară adevărate, dar destul de vagi încât cel care le emite să nu fie prins cu ocaua mică. Astfel, din textul nostru cu 5G aflăm că în Belgia “în urma testelor [5G] făcute în 2019 într-un parc” au căzut niște păsări, în timp ce în România “s-au făcut teste în vara 2019 zona Piața Victoriei de către compania Orange. Un domn care locuia în acel bloc, și-a luat soția și au plecat în parc până seara, cât timp se făceau testele 5G, pentru că începuseră să aibă subit stare de rău și dureri de cap și nu mai puteau sta in casă.”

Cum se numește parcul din Belgia? Să știm să citim și noi mai multe despre. Cine este domnul și soția lui din Piața Victoriei? Poate vrem să le cerem mai multe informații. Explicații adiționale? Clarificări? N-avem. Nu e nevoie.

Adesea textul de mai sus este însoțit de următoarea fotografie:

Iar prima frază a textului este “ITALIA, Roma: Păsări căzute la pământ cu zecile … se fac teste la 5G.” Adesea fotografiile înseși sunt niște afirmații fără pic de fundament: ți se dă fotografia asta, ți se spune că-i de la 5G, iar tu (având deja preconcepția formată) nu poți decât să faci legătura dintre afirmația sub formă de imagine și afirmația sub formă de text și să le crezi. Nu ți se spune de unde vin, când au fost făcute, care e povestea (mai pe larg) din spatele lor.

De exemplu, apropo de COVID-19, chiar zilele trecute am văzut postarea asta plimbându-se pe Facebook:

Afirmația fiind că bolnavii ăia de COVID-19 ar fi niște manechine, deci totul e o mare minciună. Mai multe explicații? De unde e poza? Cel care a emis această teorie a conspirației nu a binevoit să ne ofere sursa imaginii. Din fericire băieții de la Pseudoștiință au găsit articolul din care a fost decupată poza și din care aflăm că da, este despre COVID-19, da, este un manechin, nu, nu este un bolnav pe bune și nici nu a pretins cineva vreodată că așa ar fi. De fapt este vorba despre un exercițiu medical, o simulare.

Sperieturi zdravene

Dar conspiraționistul care scrie astfel de texte și le dă mai departe știe că nu are în spate dovezi științifice sau argumente care să-i susțină afirmațiile sărite de pe fix și că dacă se apucă cineva să despice firul în patrul, o să găsească niște nereguli.

Care e soluția? Să nu-ți lase pic de timp să gândești și să începi să judeci textul respectiv nu cu mintea, ci cu inima: soluția este să te sperie de te c—- ăă, să te sperie foarte rău.

Îți redau un fragment din textul de mai sus (ca să nu mai dai scroll până sus):

În urma RADIATIILOR 5G, dispar INSECTELE, dispare polenizrea, hrană mult mai puțină și mai puțin variată, dezastru colosal al ecosistemului, iar asupra oamenilor, se vor dezvolta Boli grave, Anxietate, Suicid, Depresii, Lipsa de empatie etc.

❗☢️☠️ 5G este ARMĂ MILITARĂ, GENOCID ORGANIZAT in mod voit, iar invocarea “evoluției tehnologice pentru beneficiile omului, sunt PARAVANUL folosit pentru proștii care nu vor să gândească ☢️☠️❗

“Dezastru colosal”, “Boli grave”, “Anxietate”, “Suicid”, “Depresii”, simboluri de radiație, semne de exclamare, capete de morți, CUVINTE SCRISE CU LITERE MARI. Toate chestiile astea nu au alt rol în afară de a te speria. Acolo unde în mod normal ar trebui să fie argumente și dovezi științifice avem apel la frică. Aceasta este o eroare de logică prin care cineva încearcă să-și susțină argumentul prin provocarea fricii publicului sau oponentului.

Textul nostru se încheie apoteotic cu fraza:

❗COPIII și VIETĂȚILE MICI, vor fi cei mai rapid Afectați, Îmbolnăviți … și ulterior, inevitabilul.❗

Cine mai stă să gândească dacă toate chestiile astea sunt pe bune, când teama a pus stăpânire? Când te cuprind afectele, nu mai ești rațional, de aceea apelul la frică este una din cele mai eficiente strategii folosite în pseudoștiință și teoria conspirației. Pentru că este atât de simplu de folosit și dacă-ți iese, nu mai ai nevoie de nici un fel de argument sau dovadă științifică.

Adesea este introdus și un sentiment de urgență: trebuie să acționăm acum, în clipa asta, până nu e prea târziu. De aceea multe astfel de mesaje se încheie cu “DISTRIBUIE ȘI TU”, “Vă rugăm să distribuiți!” sau “Distribuie cât mai mult posibil!”. Nu e de glumit, trebuie să dai share cât mai repede posibil, viața cuiva depinde de share-ul tău.

Astfel, combinația asta de frică indusă de text combinată cu sentimentul ăsta de urgență te obligă să lași garda jos, să abandonezi gândirea critică, să iei de bun ce scrie acolo și să propagi acele idei. Dacă un text sau un articol te îndeamnă în mod vizibil să intri în panică, atunci știi că ai de-a face cu niște fake news. Uită-te, în schimb, la articolele unor publicații științifice sau chiar studii științifice: chiar și când suntem în mijlocul unei pandemii, câte o să vezi că-ți spun “!!! Situația e disperată !!! O să murim cu toții! FUGIȚI CĂTRE MUNȚI!!!”?

Când este vorba de subiecte ce țin de știință, un articol sau text ce prezintă anumite idei nu are nevoie să te sperie ca să te convingă că ce spune e adevărat. Dacă 5G-ul chiar face rău, ar trebui să existe dovezi științifice pentru asta. Nu poți să dovedești altfel, iar frica nu este un argument.

Temă pentru acasă

Ideea articolului este simplă: dacă primești astfel de texte pe Whatsapp, Facebook, Twitter, Telegram etc, înainte să le iei de bune sau (și mai rău) să le distribui, trage niște aer în piept și analizează-le un pic. Ești sigur că ai înțeles despre ce se vorbește acolo? Tu ești sigur că înțelegi subiectul despre care se vorbește acolo? Chiar acum, în timp ce scriam articolul ăsta, Yuval Noah Harari a postat următorul status pe pagina lui de Facebook:

If somebody tries to convince you of a conspiracy theory about the origin and spread of coronavirus, ask them to first explain what a virus is, and how it causes disease. If they don’t have a clue, don’t trust their theory. A PhD isn’t a must – but basic biology is.

E relevant pentru că majoritatea oamenilor care dau share la astfel de texte fake news pur și simplu nu înțeleg nimic despre subiectul discutat.

Și deși am folosit ca exemplu pentru acest “studiu de caz” un text despre 5G, poți sta liniștit la gândul că poate fi vorba în esență despre orice text cu iz conspiraționist sau pseudoștiințific. Sunt pur și simplu niște afirmații sau au și niște surse (linkuri, ceva)? Urmăresc să te sperie din start și mai că te imploră cu lacrimi în ochi să le dai mai departe? Atunci sunt șanse de peste 60% (sunt îngăduitor) să ai de-a face cu fake news, cu niște teorii ale conspirației și pseudoștiință.

Și ca temă pentru acasă, îți las acest text pe care l-am primit pe Whatsapp acum o săptămână. Câte din chestiile prezentate în postarea asta se regăsesc în el?

De mâine, noile reguli de comunicare:
Toate conversațiile vor fi înregistrate.
Toate jurnalele de apeluri telefonice sunt înregistrate.
Toate mesajele și apelurile WhatsApp sunt înregistrate.
Monitorizare Twitter.
Urmărirea pe Facebook.
Urmăriți toate rețelele sociale și forumurile.
Toate dispozitivele sunt conectate la sistemele departamentale ale serviciilor de interceptare telefonică a guvernului CDMX.
Aveți grijă să nu trimiteți mesaje sau informații inutile contrare legilor și obiceiurilor.
Evitați să împărtășiți informații confidențiale cu prietenii și familia.
Spune-le copiilor tăi și fii foarte atent! Foarte!
Este important să transmitem acest mesaj abia astăzi, deoarece mâine va exista un alt tip de observație.
Incredibil, dar adevărat.
Trimiteți astăzi tuturor rudelor și prietenilor.
“Tot ceea ce scrii sau spui poate fi folosit împotriva ta, chiar și orice glumă!”
Pentru cei neinițiați.

Print Friendly, PDF & Email