Aș fi vrut eu, da’ titlul postării ăsteia nu e inventat de mine. Este titlul unei cărți care se găsea/găsește pe la chioșcurile de ziare, pe care sper să o cumpăr și să îi fac o recenzie, la un moment dat.

Care arată cam așa.
Care arată cam așa.

Pe spate scrie:

„Succesul cuantic este o carte strălucită – îţi dă instrumentele practice cu care poţi să-ţi schimbi instantaneu viaţa!”

– Candace B. Pert, doctor în ştiinţe [e doctor ÎN ȘTIINȚE, she must be right- n.r.], autoarea cărţii de mare succes
Tot ce trebuie să ştii ca să te simţi (Dumne)Zeu

Ce ai face dacă s-ar putea să ţi se împlinească într-adevăr tot ce îţi doreşti? Această trecere în revistă revelatoare asupra ştiinţei succesului îţi va arăta cum să realizezi exact acest lucru! Formula pe care ţi-o oferă Sandra Anne Taylor pentru o viaţă sub semnul abundenţei se bazează pe principiile fizicii cuantice, pe forţele enorm de puternice care te pot ajuta să îţi transformi visele în realitate.

Sandra Anne Taylor, lector de talie internaţională, consilier şi consultant corporatist [nu și cercetătoare în fizică, de ce aș vrea să îmi vorbească un cercetător în fizică despre fizică cuantică? – n.r.], predă aceste principii şi tehnici în toate colţurile lumii cu rezultate uimitoare. Succesul cuantic este o carte plină de informaţii care deschid ochii şi de strategii dinamice care îţi pun în mână cheile reale ale bogăţiei şi abundenţei. Nu mai aştepta niciun moment şi descuie această uşă către Univers. Înţelegând ştiinţa atracţiei şi manifestării, poţi să realizezi cu adevărat saltul cuantic către o viaţă de prosperitate şi fericire fără seamăn.

Sau mai sunt titluri de genul ăsta:

Cu primul paragraf ceva de genul ăsta:

Australian scientists have recreated a famous experiment and confirmed quantum physics’s bizarre predictions about the nature of reality, by proving that reality doesn’t actually exist until we measure it – at least, not on the very small scale.

Și ăsta e trendul din ziua de azi, de câțiva ani buni, de când au intrat pseudoștiința și New Age-ul pe felie: toată lumea crede că a înțeles fizica cuantică. Nu contează că majoritatea oamenilor habar n-au de chestii de bază din fizică, chimie sau biologie. Ei știu că ceva dubios se întâmplă la nivel cuantic și că explică, prin magie, tot ce nu înțeleg ei.

Treaba e de fapt mult mult mult mai simplă: oricât de mult ai crede tu că înțelegi fizica cuantică, nu, nu o înțelegi. Și sunt multe chestii pe care le-ai înțeles anapoda, datorită site-urilor de mai sus sau a site-urilor de pop science (LiveScience, DiscoveryChannel, I Fucking Love Science, etc, care deși țin să te educe, nu le iese tot timpul) și, firește, fiind o fire ocupată, nici tu te preocupă să știi mai multe despre.

Cartea de care vorbeam mai sus e o porcărie, și trebuie să fi crescut într-o familie de bureți de mare ca să crezi că lucrurile spuse acolo sunt pe bune. Așa că să luăm ca exemplu titlul bombastic și primul paragraf din articolul de pe Science Alert, unde trebuie să fii foarte atent ca să nu fii indus în eroare. În primul rând, se folosește un limbaj taaaare ambiguu. Și uite așa, folosind un limbaj ambiguu (când vorbești despre un domeniu pe care îl înțeleg cel mult 0.1% din întreaga populație de pe glob) dai naștere cancerului. Par example, articolul se referă la observer effect (faptul că nu poți măsura un sistem, fără să îl afectezi un pic: ca atunci când iei presiunea la roți, întotdeauna iese puțin aer) și la principiul incertitudinii (nu poți ști în același timp ce viteză are o particulă subatomică ȘI poziția acesteia: ori știi una, ori știi alta, niciodată amândouă), două chestii diferite care oricum sunt greu de înțeles de unele singure, dar autorul articolului, plin de entuziasm, face o salată întreagă din ele, confundându-le și amestecându-le.

Problema apare când tu, ca cititor, iei chestiile astea de bune, în loc să înțelegi două chestii de bază:

  • Nu ești fizician și nu înțelegi fizica cuantică: astfel, înțelegi complet greșit termeni de genul “observator”. E vorba de fizică, deci termenii ăia nu se referă la ce crezi tu că se referă. De exemplu, un “observator” nu indică o entitate conștientă (un om, de exemplu), ci diverse alte interacțiuni. Un exemplu foarte bun și simplu de înțeles e atunci când verifici presiunea pneurilor: nu poți verifica presiunea din pneu fără să iasă puțin aer. Astfel, în momentul în care vrei să verifici presiunea și bagi aparatul în pneu, automat scapă niște aer și se schimbă un pic presiunea.  De asemenea, nu este posibil să vezi un obiect fără ca acesta să fie lovit de un fascicul de lumină (care face obiectul respectiv să emită și el lumină). Deși pare insignifiant, obiectul tot se schimbă un pic. Asta duce la numeroase neînțegeri și idei prostești, cum sunt cele ale newagerilor care cred că un observator conștient (sau conștiința) poate altera lumea din jur (practic, tema cărții de mai sus). Doar pe baza faptului că nu înțeleg termeni specializați din fizică.
  • What happens at subatomic particle level, stays at subatomic particle level. Fizica cuantică este o ramură destul de nouă a fizicii și se ocupă STRICT de domeniul particulelor subatomice. Atât. Nu are nici o treabă cu ce mai mare de un atom.

Un exemplu: gravitația afectează toate corpurile mai mari de un atom. Orice obiect mai mare de un atom are propria gravitație și este influențat de această forță. Ea încetează, în schimb, să mai funcționeze în momentul în care trecem la nivel subatomic. Acolo nu mai are sens să vorbești despre gravitație, pentru că nu mai există.

La fel și cu fizica cuantică: nu are sens să o aplici unor lucruri precum obiectele din jur care sunt MAI MARI decât un atom. Nu poți spune că or să vină mai mulți bani la tine sau că poți muta mese sau să le faci să dispară cu ajutorul fizicii cuantice. Nu poți altera lumea din jurul tău prin fizică cuantică, pentru că nu are sens. E ca și cum ai spune că te folosești de bacterii ca să confecționezi o rochie.

De aceea, revenind la titlul de mai sus, este o mare greșeală să crezi că realitatea nu există dacă nu o măsori. Scaunul ăla pe care stai este acolo chiar și când nu te gândești la el. Fizica cuantică nu are nici o treabă cu asta. Și încă ceva: știu că toate articolele astea redau fizica cuantică drept ceva MINDBLOWING, total contraintuitiv și MAGIC, ceva de pe un tărâm mistic. Dar nu, fizica cuantică are la bază niște legi bine determinate, la fel ca restul fizicii, dar noi acum am început să le înțelegem (pentru că e totul la o scară atât de mică). Nu e nimic mistic și out of this world. Doar limbaj senzaționalist.

Dar e ok, oamenii insistă că știu ei mai bine. E au înțeles fizica cuantică. Ei știu că fizica cuantică e magică și explică toate chestiile astea misterioase pe care noi nu ni le putem explica sau care spunem că nu există.

Și așa avem chestii de genul:

  • Quantum healing – conform lui Deepak Chopra: “Quantum healing is healing the bodymind from a quantum level. That means from a level which is not manifest at a sensory level. Our bodies ultimately are fields of information, intelligence and energy. Quantum healing involves a shift in the fields of energy information, so as to bring about a correction in an idea that has gone wrong. So quantum healing involves healing one mode of consciousness, mind, to bring about changes in another mode of consciousness, body.”              …huh?
  • Quantum consciousness – conștiința este un rezultat al proceselor cuantice.              …huh?
  • Quantum biofeedback – concepte New Age de medicină alternativă (Reiki, chakre, acupunctură, etc.) îmbunătățite cu FIZICĂ CUANTICĂ.
Ăsta se numește The Quantum Xrroid Consciousness Interface și te vindecă de boli prin FIZICĂ CUANTICĂ. Are și beculețe.
Ăsta se numește The Quantum Xrroid Consciousness Interface și te vindecă de boli prin FIZICĂ CUANTICĂ. Are și beculețe.

Chestiile fac parte din curentul numit Quantum Woo/Quantum Mysticism, curent care în ziua de azi o duce mult și bine, parțial din cauza șarlatanilor care câștigă bani de pe urma lui, parțial din partea muritorului de rând, the average Joe/Jane.

La șarlatani e simplu: au găsit un alt mod prin care pot prosti oamenii și pot câștiga bani ușor și de acasă. Da’ șarlatanii precum Rhonda Byrne (cu a ei carte, The Secret) și Deepak Chopra n-ar apărea ca râmele după ploaie, dacă n-ar fi omul de rând ca mine și ca tine. Om care, deși nu e în stare să rețină cele mai simple chestii legate de biologie, chimie sau fizică, e convins că după ce a citit maxim o oră pe net despre fizica cuantică (de preferat de pe Spirit Science, Collective Evolution, The Mind Unleashed), a înțeles totul.

 În concluzie, ideea postării este că:

  1. Fizica cuantică este un domeniu al fizicii care este cu adevărat cunoscut de foarte puțină lume, iar ăia sunt oameni care au studiat fizică toată viața;
  2. Fizica cuantică nu e un placeholder pentru cuvântul/conceptul de “magie”. Fizica cuantică are treabă doar cu particulele subatomice, n-are nici o treabă cu alte tâmpenii ce le vin altor oameni (ne-fizicieni) în minte;
  3. Toate articolele de le citești pe net de pe site-uri de pop science (ScienceAlert, LiveScience, DiscoveryScience, etc.) sau de pe site-uri de new ageri obosiți (Spirit Science, The Mind Unleashed, Collective Evolution) care vorbesc despre fizică cuantică sunt 99% scrise greșit și folosesc termeni senzaționaliști;
  4. And last, but not least, oricât ai fi tu de convins

Nu știi fizică cuantică.

Print Friendly, PDF & Email