Văd o chestie din ce în ce mai îngrijorătoare în rândul oamenilor care stau pe Facebook și care au în general acces la Internet. E un fel de “muieți-s posmagii?”, numai că nici nu te mai interesează dacă posmagii-s muiați sau dacă sunt într-adevăr posmagi. Îi înghiți cât ai zice pește. Imediat vă explic.

               Pentru început aruncați un ochi la video-ul ăsta:

Cum e facuta mancarea din supermarket

              Dacă nu mai e valabil video-ul ăla, încercați-l p-ăsta. Textul cu bold de mai sus este fix titlul dat videoului, pe Trilulilu. O grămadă de oameni au dat share pe Facebook video-ului ăstuia (fie având Trilulilu ca sursă, fie video uploadat pe Facebook, fie din alte părți). Toți au avut aceeași reacție, o reacție care se rezumă la “Na! Să mai cumpărați mâncare de la supermarket! Ca să vedeți ce porcării băgăm în noi.” și au lăsat-o așa.  Pentru că omului de Internet nu-i trebuie mai mult de un titlu ca să verifice validitatea unei informații.

              Firește, “mâncarea” din imagine nu este deloc destinată consumului și nimeni nu pretinde asta (în afară de amiba care a pus titlul video-ului). Ea este de fapt mâncare falsă (făcută din plastic, odinioară din ceară) care este pusă în vitrinele diverselor restaurante din Japonia. E pusă doar ca exponat. Dar nici unul din cei care au dat share nu s-a deranjat să verifice. Firește, la comment-uri au apărut oameni care să explice care-i faza, dar pentru fiecare comment de genul ăsta răsăreau alte patru commenturi care să demonizeze supermarketurile. Pentru că nimeni nu se deranjează să se întrebe: ce e chestia asta la care mă uit? E pe bune? Dacă da, iarăși, ce este? Ar trebui să am încredere într-un video despre nu am nici o informație în afară de titlu, pentru că oamenii din el vorbesc în altă limbă?

                  Bineînțeles că nu! Raționamentul stă de fapt așa:

  1. Video-ul ăsta îmi arată mâncare făcută din plastic;
  2. Titlul îmi spune că mâncarea asta se vinde la supermarketuri;
  3. Eu am ceva cu supermarketurile și cu corporațiile;
  4. Deci, aleg să cred că mâncarea asta ne este dată de corporații, să o mâncăm.
  5. ???
  6. Profit!!! (pentru ei)

                 Pentru că în mod sigur poți avea încredere în orice se postează pe Internet. E ca la video-urile alea cu musulmani care citesc ceva de pe o foaie, iar în subtitrări spune ceva de violat femei și ucis copii. E un video de pe YouTube, de unde atâta încredere în “translator”? De unde știu eu că spune asta și că nu citește de fapt o poezie de Nichita Stănescu în arabă?

Pe fundal scrie: "Se ia o bucată de piatră, se ciopleşte cu o daltă de sânge, se lustruieşte cu ochiul lui Homer, se răzuieşte cu raze până cubul iese perfect. După aceea se sărută de numărate ori cubul cu gura ta, cu gura altora şi mai ales cu gura infantei. După aceea se ia un ciocan şi brusc se fărâmă un colţ de-al cubului. Toţi, dar absolut toţi zice-vor: - Ce cub perfect ar fi fost acesta de n-ar fi avut un colţ sfărâmat!"
Pe fundal scrie: “Se ia o bucată de piatră,
se ciopleşte cu o daltă de sânge,
se lustruieşte cu ochiul lui Homer,
se răzuieşte cu raze
până cubul iese perfect.
După aceea se sărută de numărate ori cubul
cu gura ta, cu gura altora
şi mai ales cu gura infantei.
După aceea se ia un ciocan
şi brusc se fărâmă un colţ de-al cubului.
Toţi, dar absolut toţi zice-vor:
– Ce cub perfect ar fi fost acesta
de n-ar fi avut un colţ sfărâmat!”

Asta îmi aduce aminte de încă un video pe care l-am văzut săptămânile astea pe Facebook. Adică ăsta:

                   Ei, acuma ce nu mi-o conveni? Nu e clar că injectează ceva în puiul ăla? Ba da, e clar, și chiar injectează chestii în ei. Problema este că, la fel ca în videoul anterior, adevărul e mult mai puțin înfricoșător decât ați crede. Și aici oamenii au dat share cu captionuri de genul “na, care o mai mânca acuma de la McDonald’s/supermarket/whatevs, mare fraier e. Uite și tu la ăștia, cum ne otrăvesc”. Chestia asta se numește de fapt plumping, procesul prin care se injectează apă cu sare, zeamă de pui sau extract de alge, pentru a crește greutatea puiului.

                   Este etic? Nu cred. Prețul puiului este calculat în baza masei acestuia. Un pui injectat cu lucrurile de mai sus, poate să aibă o masă cu 15% mai mare. Cel puțin în SUA, prețul crește cam cu 1,7$ [sursă]. Dar în nici un caz nu e cum crede majoritatea celor care au văzut video-ul: că sunt injectate substanțe toxice sau “chimicale”. Chiar dacă asta nu te liniștește extraordinar de mult, important e că acum știi exact despre ce e vorba.

                  Și despre asta e vorba în articolul ăsta: nu mai înghite pe nemestecate orice porcărie de video de pe net. Că, Dracu’, d-aia ai creier! Pune-ți întrebări. Vezi un video în care un tip fumează un cartof de la McDonald’s? Bun. N-ar fi mai ok să te interesezi de ce se întâmplă asta, în loc să sari din prima cu “ăștia vor să ne otrăvească!”?

“You just sit there and tolerate it, the same way everything in this country is tolerated. Every deception, every lie, every bullet in the brains. Just as you are already tolerating bullets in the brains that will be implemented only after the bullet is put in your brains.”

Imre Kertész, Liquidation

Print Friendly, PDF & Email