• Aceasta este partea a doua a post-ului Astrology 101. Pentru partea I, click here: Astrology 101. Part 1: Istoria Astrologiei. Recomand să citiți, că n-am scris-o degeaba. De asemenea, are mai multe fotografii ca post-ul ăsta;
 • Dacă vrei să afli mai multe despre mașina timpului, numită și telescop, check it here: Time machines;
 • Sau poate vrei să citești mai multe despre relația om-foc și cum ne-a transformat aceasta: The Big Five. Part 1: Fire;
 • Am și un post despre două dintre cele mai importante obiecte făcute de om: două nave spațiale numite Voyager;
 • În cele din urmă, la ce ne ajută știința? Scientia vincere tenebras.

În partea 1 am scris câte ceva despre istoria astrologiei și despre lucrurile pe care se bazează ea. Firește, foarte condensat, și oricum, dacă vreți să citiți ceva serios despre astrologie, cel mai bine e să citiți niște articole de Wikipedia, iar apoi să treceți pe la sursele acestor articole. Bun, reintrăm direct în pâine.

3. Astrologia azi

E simplu. Nu știi ce grupă de sânge ai, dar știi ce zodie ești. Asta spune destul de multe. Habar n-ai de cum poate fi afectată mintea unui copil de mediul înconjurător (ești destul de sigur că jocurile video și părinții homosexuali o să îi transforme în niște criminali), dar ești 100% sigur(ă) că va fi un copil timid și creativ, fiindcă e zodia Pești. Nu ești în stare să îți planifici viața, dar citești horoscopul cu sfințenie, în fiecare zi. Doar-doar o cădea ceva din cer.

În ziua de azi, un astrolog are ceva mai multă credibilitate decât un specialist în orice domeniu. Ai o boală gravă și vrei să știi cum va evolua boala? Cel mai bine e să te duci un astrolog, fiindcă medicul oricum vrea să te țină bolnav și nu o să îți spună adevărul, sau pur și simplu e un incompetent.

4. Horoscopul

Firește, toată lumea știe ce e ăla un horoscop. Fie că e sub formă de horoscop în revista Bravo, că e horoscopul săptămânal al Uraniei sau că vorbim de o astrogramă personală, este socoteala aia care îți prezice viitorul într-un mod destul de vag încât să te auto-fraierești de unul singur (pleonasm? Da, dar trebuie întărită cumva afirmația. Că ești fraier). Dar cum se face? Păi, să presupunem prin absurd (știu că e o alternativă fantezistă și deloc rațională, but bear with me) că nu e vorba de nimic mistic. Ce explicații mai raționale ar putea fi?

Pentru asta o să ne folosim de Occam’s razorcare este:

a scientific and philosophic rule that entities should not be multiplied unnecessarily which is interpreted as requiring that the simplest of competing theories be preferred to the more complex or that explanations of unknown phenomena be sought first in terms of known quantities

Basically, dacă ai descoperit că ți-a dispărut sandwich-ul din frigider, este mult mai rezonabil să ajungi la concluzia că ți l-a furat o altă persoană, decât să crezi că o gașcă de gaviali a venit și l-a luat, fiindcă trebuie să pui și să răspunzi la mai multe întrebări când vine vorba de a doua concluzie. De unde să vină gavialii ăia? De ce ar vrea un sandwich? Cum au descuiat și deschis ușile?

În cazul horoscoapelor din reviste și ziare, e simplu: sunt total inventate. La o adică tipul sau tipa care face horoscopul în ziua aia pur și simplu inventează o descriere, ceva. Fiindcă e simplu.

O altă schemă la care se recurge este folosirea termenilor vagi. Iată niște previziuni astrologice din ziarul Libertatea, de Marți 15 ianuarie 2013:

 • Gemeni – “E ceva mai luminoasă ziua de azi, poate și datorită faptului că pe fondul unei oboseli accentuate reacționezi cu mai mult calm și îți conservi energia.”
 • Pești – “Se leagă mai bine evenimentele, sensul pe care îl descoperi atunci când le evaluezi. Ai încredere în evoluția firească, ce te va ține departe de complicații.”
 • Vărsător – “Viitorul tău depinde de tine și de felul în care vei reuși să folosești resursele de care dispui. Știi deja acest lucru, dar ai nevoie și de confirmări.”

Probabil o să observați că “previziunile” astea vă spun absolut zero lucruri despre viitor. De exemplu, la Gemeni, spune “pe fondul unei oboseli accentuate”. Cred și eu, pun pariu că milioane de persoane născute în zodia Gemeni se duc zilnic la muncă. Și din milioane de Gemeni, Pești sau Vărsători, garantat măcar unei persoane o să i se potrivească previziunea. Iar dacă nu i se potrivește cuiva, o să uite instant “greșeala” și o să continue să creadă că astrologia e pe bune. Pe asta se bazează orice astrolog.

Și mai e o chestie (care are și propriul nume,  deci știi că e ceva serios) numită Forer effect sau Barnum effect, explicat foarte drăguț de Carl Sagan în cartea sa The Demon-Haunted World: Science as a Candle in the Dark:

“A scientist places an ad in a Paris newspaper offering a free horoscope. He receives about 150 replies, each, as requested, detailing a place and time of birth. Every respondent is then sent the identical horoscope, along with a questionnaire asking how accurate the horoscope had been. Ninety-four per cent of the respondents (and 90 per cent of their families and friends) reply that they were at least recognizable in the horoscope. However, the horoscope was drawn up for a French serial killer. If an astrologer can get this far without even meeting his subjects, think how well someone sensitive to human nuances and not overly scrupulous might do.”

Testul de pe linkul ăsta este un exemplu extraordinar: este un quiz la care trebuie să răspunzi la niște întrebări, iar apoi ți se dă un rezultat, o interpretare a răspunsurilor tale. Ideea e că orice răspunsuri ai alege, o să primești același text la sfârșit:

You have a need for other people to like and admire you, and yet you tend to be critical of yourself.  While you have some personality weaknesses you are generally able to compensate for them.

You have considerable unused capacity that you have not turned to your advantage. Disciplined and self-controlled on the outside, you tend to be worrisome and insecure on the inside. At times you have serious doubts as to whether you have made the right decision or done the right thing.

You prefer a certain amount of change and variety and become dissatisfied when hemmed in by restrictions and limitations. You also pride yourself as an independent thinker; and do not accept others’ statements without satisfactory proof. But you have found it unwise to be too frank in revealing yourself to others.

At times you are extroverted, affable, and sociable, while at other times you are introverted, wary, and reserved. Some of your aspirations tend to be rather unrealistic.

Dacă nu v-aș fi spus dinainte care-i treaba cu Forer effect și cu testul ăsta, în mod garantat v-ați fi spus: “Wow! Da, chiar m-a nimerit!” Și da, aveți dreptate, v-a nimerit! Pe voi și pe tot restul de șapte miliarde de oameni de pe Terra. Sunt niște descrieri generale care se aplică tuturor oamenilor de pe planetă. Fiindcă da, oricine e sociabil, dar la un moment dat preferă să stea singur cu gândurile sale, par example.

Și mai e vorba și de wishful thinkingca atunci când ți se spune că ești creativ. Tu nu ești creativ, dar ai vrea să fii, ei îți confirmă dorința de a fi creativ, deci clar ești creativ, chiar dacă nu ești. Să fii al dracului de nu ești creativ!

Descrierea asta a zodiei Leu, pare a fi destul de corectă:

Îi este greu să se atașeze de ceva pentru mult timp. El preferă schimbările, stimulările permanente, noile experiențe. Șarmul îl scoate în evidență în orice împrejurare. Este un om făcut pentru societate, pentru relații de tot felul, pentru contacte cât mai diverse. Nu se simte bine în intimitate, ci doar într-un spațiu cu cât mai multă lume. Este atras de flirturi și aventuri amoroase, este atras de noi cunoștințe, de cât mai multe relații, dar toate la nivel mai mult superficial. E foarte comunicativ, în fond comunicarea este forța sa cea mai importantă. Comunicarea este pentru el arma de cucerire, instrument de lucru, mod de exprimare. Îi place studiul, să învețe cât mai mult din cât mai multe direcții, dar uneori e prea împrăștiat și acumulează informație numai la nivel superficial și mai mult din zbor. Este dual și indecis, întotdeauna un om cu două fețe, dar încercând să se facă plăcut, chiar dacă trebuie să creeze o imagine falsă pentru asta. Nu suportă rutina, curiozitatea și noutatea sunt mod de viață pentru el. Mobil și agil în permanență, mereu în căutare de noi direcții, poate fi îndrăzneț până la imprudență. Se eschivează de greu și caută căile cele mai ușoare.

Pun pariu că dacă ești zodia Leu și ai citit asta, clar ai găsit destule lucruri care să ți se potrivească. It speaks to you! Dar Gemenii ce să mai zică? De fapt e descrierea zodiei Gemeni, dar e ok, chiar și eu am găsit că 3/4 din ce spune acolo mi se potrivește și mie, deși nu am nici una din aceste două zodii (și nici ascendentul nu e în Leu sau Gemeni).

Chestia asta se numește confirmation bias, în care tu iei caracteristicile care îți plac și le aplici ție. De exemplu, zodiacul european spune că peștii sunt înclinați către lucruri artistice. WOW! Ce să vezi, cânt într-o trupă, fac muzică, scriu! Adică am luat niște caracteristici care mie îmi surâd și am tras concluzia că funcționează. Dar nu e așa: zodiacul meu nu spune nimic de faptul că mă enervez foarte des, foarte rapid. Iar asta nu este o chestie trecătoare, ci e o caracteristică principală a personalității mele (iubita mea, săraca, știe prea bine). Ăștia care știu un pic de astrologie, or să mi-o dea p-aia cu “da, dar poate ai ascendentul în…”, iar eu le zic că nu, nu am ascendentul în nici o zodie de foc. Da’ vezi cum e? Dacă aș crede în astrologie, dar n-aș ști prea multe despre ea, aș ignora liniștit mica asta problemă: aș lua ca dovadă doar coincidențele. Dacă aș crede în astrologie și aș ști măcar niște chestii de bază despre ea, aș căuta niște explicații, aș face niște acrobații mentale ca să demonstrez că “stai puțin, că nu-i așa! Sigur scrie undeva că sunt și încăpățânat și foarte irascibil.”

De cele mai multe ori te păcălești singur, nu ai nevoie de ajutor extern. Dar dacă te întâlnești cu un astrolog sau un clarvăzător în persoană, care să îți prezică anumite chestii sau pur și simplu îți face astrograma natală, mai adăugăm trei tactici foarte mișto numite cold reading, hot reading și shotgun approach.

 • Cold reading e atunci când astrologul obține informații despre tine în mod indirect: din felul în care mergi, din felul în care te îmbraci, din felul în care vorbești, etc;
 • Hot reading e atunci când astrologul are deja informații despre tine fie direct de la tine, fie de la o cunoștință de-a ta. Da, nu e vorba de magie, dar asta e.
 • Shotgun approach e atunci când astrologul îți spune “tu ai treabă cu apa” și (dacă vede că ai o reacție aprobatoare, și nu, nu e nevoie să îi spui da, te citește el pur și simplu) apoi sare și îți turuie o grămadă de termeni care au legătură cu apa (pen’că dă-o ‘reacu’ de treabă, sigur faci ceva de acolo). O să-ți spună “pescuiești, îți place să înoți, îți place pe litoral, vii dintr-un loc lângă un râu sau o apă mare?”, la care tu te aprinzi “da, da, sunt din Constanța” și o să pleci mulțumit de acolo pentru că:
 • Nu o să ții minte lucrurile pe care le-a ratat. Ever. Nu o să ții minte că pe lângă “vii dintr-un loc lângă o apă mare” a mai băgat vreo patru lucruri care nu au nici o treabă cu tine. O să ții minte doar ce are legătură cu tine.

Also, nota bene, punctele astea patru se pot aplica foarte bine la orice sistem de divinație (Tarot, geomanție, I Ching, whatevs) sau la oamenii care se ocupă cu spiritismul. Penn și Teller au făcut sintetizat tot ce v-am spus mai sus într-un episod foarte mișto din emisiunea lor Penn & Teller’s Bullshit!despre Astrologie. Este mult mai haios decât post-ul ăsta.

5. Planetele și noi

După cum am spus și în Partea 1 a acestui post, astrologia se bazează pe faptul că planetele au puterea de a ne influența. Dacă ai trecut de clasa a V-a, probabil că ai auzit că planetele sunt fie niște pietre gigante, fie niște bile mari din gaz cu un miez metalic.

Saturn. În cazul în care e prima oară când auziți de planete.
Saturn. În cazul în care e prima oară când auziți de planete.

Problema e că dacă spui că planetele au puterea să ne influențeze în mod individual, trecând prin niște case, cu niște unghiuri alese și inventate de oameni, Sfinxul din Egipt de ce să nu ne influențeze? E făcut tot din piatră, e la fel de masiv, deci de ce nu ne-ar influența? Explicația dată de astrologi este că aceste planete rezonează într-un fel total neidentificat de nimeni în afară de niște oameni care n-au nici o treabă cu psihologia, astronomia sau fizica, adică de ei. PENTRU CĂ ORICE E POSIBIL!

Și ne întoarcem la Occam’s Razor: ce e mai probabil? Ca aceste caracteristici și “previziuni” să fie pur și simplu niște coincidențe și pur și simplu niște chestii de-ale psihologiei umane sau niște “vibrații/rezonanțe” ale planetelor, care ne controlează cumva destinele? Păi cum rezonează planetele alea cu noi? De ce numai într-un anumit fel? Care este procesul fizic sau biologic prin care acestea ne controlează destinele?

Bine, știm cu toții cât de prost se descurcă oamenii cu coincidențele. Te-ai îmbolnăvit brusc fix înainte să trebuiască să pleci în vacanță? Nu are cum să fie o coincidență, clar e ceva mult mai mult de atât. Dezastru este un cuvânt interesant, fiindcă numele provine tocmai de aici: δυσ-, (dus-) “bad”+ ἀστήρ (aster) “star”.

Dar, trebuie să recunosc. Planetele, Luna și Soarele chiar ne influențează. Cum? Le dau brusc dreptate astrologilor? Mnu, fiindcă acestea nu ne influențează în mod individual, în realitate, ci pe noi ca specie, precum și alte specii.

 •  Toată viața de pe Terra se datorează Soarelui și căldurii sale. Dacă nu ar fi Soare, nu am mai avea fotosinteză, nici oxigen, iar formele de viață avansate nu ar mai exista;
 •  Luna produce mareele, fluxul și refluxul;
 •  Cât despre planete, cel mai bun exemplu este Jupiter. Odată se credea că Jupiter este protectorul Pământului, gravitația lui enormă înghițind asteroizii periculoși, dar acum ne dăm seama că influența gravitației acestuia de fapt aruncă unii asteroizi chiar în direcția noastră, creând cratere enorme precum cel din Chicxulub (craterul format de asteroidul care a căzut pe pământ acum 65 milione de ani, ducând la extincția dinozaurilor). Deși aceste impacturi par să fie pur distructive, este surprinzător că au fost, de fapt, esențiale pentru formarea și evoluția planetei noastre și a vieții de pe ea: schimbând clima și eradicând specii întregi, ducând la apariția și transformarea altor specii. Între acum 4,1 și 3,8 miliarde de ani, Jupiter și toate celelalte planete mari au început să azvârle asteroizi către Soare, și (în consecință) către Terra, în timpul Marelui Bombardament Târziu.

Și totuși, nici un corp ceresc nu are puterea ne a ne influența individual (doar dacă nu îți cade vreun meteorit în cap, dar asta-i altă poveste întru-totul). Crezi, însă, că totuși planetele, Soarele, Luna și alți asteroizi ne pot influența individual prin anumite tipuri de “vibrație” sau alți termeni vagi și pseudoștiințifici? Dovedește-o. Dar fă-o ca la carte. Cu siguranță ar fi o descoperire extraordinară să aflăm că viața unui singur om poate fi influențată de corpurile cerești și ar da peste cap o grămadă de domenii precum astrofizica.

Carl Sagan a povestit mult mai frumos despre astrologie în acest video, dintr-un episod al serialului Cosmos.

Tot ce am povestit în aceste două părți ale post-ului este mai degrabă ceva de suprafață. Nu am nici pregătirea necesară în astronomie și fizică pentru a explica ceva mai aprofundat. Puteți să începeți cu Phil Plait și acest articol al lui. Sau porniți de la link-urile de Wikipedia pe care le-am tot răsfirat pe aici și apoi treceți la sursele din josul paginilor. Stay informed.

I don’t believe in astrology; I’m a Sagittarius and we’re skeptical.

Arthur C. Clarke

Print Friendly, PDF & Email