Faceți cunoștință cu Palas Athena sau, cum o să-i spunem de acum încolo, Maricica.

Prin iarna lui 2014, Maricica a făcut o descoperire uimitoare în ceea ce privește zăpada care a căzut peste noi, descoperire care ar fi creat revolte pe stradă și probabil o nouă revoluție, dacă n-ar fi fost două mici probleme: Maricica este complet ruptă de realitate și habar n-are la ce se uită. [Ca paranteză, aș vrea să îi mulțumesc doamnei pentru că a dovedit din nou eficacitatea Testului Brichetei. Dacă ai vreo bănuială, dă-i foc.]

Știu, deja râdeți de Maricica. Că “ce proastă” și “Doamne, mulți idioți mai sunt pe lumea asta”, dar este foarte probabil ca măcar jumătate din voi să fiți în aceeași situație ca ea: să fiți analfabeți științific. Da, da, știu, cum îndrăznesc să te fac analfabet(ă) în condițiile în care tu ai citit vara asta 20 de cărți de Murakami (oricare dintre ei), Marquez, Kafka, blabla?

Problema e că poți să citești o bibliotecă întreagă de beletristică și tot să fii un analfabet științific, ceea ce e grav, pentru că să fii analfabet științific înseamnă să nu înțelegi chestii de bază ce țin de știință. Sunt oameni care au trecut prin trei facultăți, dar sunt analfabeți științific. Așa ajung să creadă în chestii precum The Secret, Noua Medicină Germană, să devină antivacciniști sau să creadă că niște formațiuni mai deosebite de nori sunt dovezi clare ale controlului vremii de către americani și HAARP.

Da, am auzit, tocmai a pufnit cineva în spate “de parcă trebuie să mă intereseze orice domeniu…”, but you see, cuvintele cheie sunt “chestii de bază”. P-alea trebuie să le știi, altfel nu poți funcționa cum trebuie în societatea de azi și nu poți lua deciziile corecte, afectându-i pe alții. De exemplu, pe continentul african sunt câteva țări care mor de foame și s-ar fi descurcat de minune cu niște plante agricole modificate genetic (mai rezistente la factorii de mediu, insecte etc.), dar nu au parte de acele plante, pentru că au fost convinși de niște oameni din lumea întâi (care au mereu stomacul plin) că plantele alea modificate genetic sunt periculoase (deși acești oameni habar n-au ce înseamnă să modifici genetic). În caz că nu te-ai prins, în articolul ăsta nu vorbesc despre chestii specializate dintr-un anumit domeniu, ci despre chestii de bază pe care ar trebui să le știe oricine.

Cel mai probabil nu știi foarte multe din chestiile alea de bază (iarăși, e irelevant câte cărți de beletristică ai citit tu vara asta), altfel n-aș mai fi avut atâția oameni în listă care cred cu tărie că “s-a demonstrat științific prin fizică cuantică faptul că există viață după moarte”. Așa că o să fac în felul următor: o să vă prezint câte o premisă (un lucru foarte bine cunoscut de toată lumea, dar incorect), iar apoi o să vă spun de ce e bullshit. Pe scurt. De aici începeți. Dacă vreți să citiți ceva mai pe larg, un prim pas este Wikipedia. Here we go:

Fizica cuantică

Premisa: Fizica cuantică explică (și demonstrează!): viața de după moarte, faptul că realitatea e o iluzie și basically orice tâmpenie paranormală sau magică îți vine în minte.

De ce vă ambalați degeaba: Mno, fizica cuantică este un domeniu destul de greu de digerat. Inclusiv pentru cei care studiază fizica de ani întregi e un domeniu greu de înțeles. De aceea, în caz că te gândești că ai înțeles-o, deși nu știi din ce e alcătuit un proton sau neutron, înfrânează-ți această pornire. Nu, oricât ai crede tu, faptul că ai citit un articol de pe ScienceAlert despre fizică cuantică, nu înseamnă că ai înțeles-o. Nu, fizica cuantică nu explică sau demonstrează viața de după moarte și nici alte chestii paranormale sau ce țin de magie și nici nu are vreo treabă cu conștiința. Fizica cuantică ține strict de particulele subatomice. Cum e gravitația, de exemplu. Oricât te-ai da tu cu fundul de pământ, gravitația nu funcționează la particulele subatomice, ci numai la obiecte mai mari decât un atom. Pentru că astea sunt legile fizicii. Din păcate, pentru omul de rând, orice subiect pe care nu îl înțelege o să fie automat egal cu “magie”.

Energia

Premisa: la Newageri, energia este peste tot, omule. Mă înțelegi? Cristalele vibrează cu o anumită energie, în corpul tău și în natură umblă energia liberă, piramidele concentrează și transmit energie, energia este conștiință, și, de fapt, totul este energie. Mă înțelegi, omule?

De ce vă ambalați degeaba: din păcate, energia newagerilor este destul de greu de depistat, cu atât mai puțin de verificat (o să observați, probabil, că tot ce știm că există cu certitudine poate fi verificat într-un fel sau altul, nu neapărat senzorial). Probabil nu ți se pare nimic dubios. Hm, “energie”. Știința vorbește despre energie, în fizică se vorbește despre energie, deci au dreptate newagerii, nu? Not really. La fel ca la quantum woo, au preluat un termen bine stabilit și l-au transformat într-o versiune urâtă și cocoșată. Ce este, de fapt, energia? “Este o mărime care indică capacitatea unui sistem fizic de a efectua lucru mecanic când trece printr-o transformare din starea sa într-o altă stare aleasă ca stare de referință.” Și, vorba fie între noi, este o mărime ce poate fi foarte ușor calculată, fără să faci apel la “conștiință” și alte concepte pseudoștiințifice. Asta spre deosebire de energia newagerilor care nu poate fi depistată și nici verificată (în afară de câțiva oameni speciali, care o simt).

“Zăpada chimică”

Premisa: ați văzut video-ul de mai sus, cu Maricica. Dai foc la zăpadă, iar ea nu se face apă. Asta înseamnă că e din plastic, asta înseamnă că americanii se joacă cu vremea și clima.

De ce vă ambalați degeaba: Maricica (și alți adulți derutați) nu știe că apa poate trece direct la stare solidă, la stare gazoasă, fără să mai fie nevoie să se topească și să devină lichidă. Nu e nimic magic sau neobișnuit. Sunt legile fizicii și chimiei prinse în flagrant. Fenomenul este cât se poate de normal și se numește starea de sublimare. După unii, însă, zăpada asta artificială este de fapt adusă de americani (firește) prin intermediul HAARP, o armă care poate să controleze vremea, pentru că de ce nu? HAARP chiar există, dar este un program de cercetare a ionosferei pentru dezvoltarea tehnologiilor comunicațiilor și de supraveghere, și nu un mod prin care americanii pot controla vremea.

Free energy (sau aparate perpetuum mobile)

Premisa: Undeva, pe Pământul ăsta, în anul 2015, încă există oameni care au impresia că poți construi motoare sau aparate care să-ți dea energie perpetuă. Le dai un mic imbold, iar ele or să creeze energie la nesfârșit. Acele motoare or să creeze mai multă energie decât primesc, sau în cel mai rău caz la fel de multă energie pe cât primește.

De ce vă ambalați degeaba: legile fizicii din Univers nu permit ca un sistem să producă mai multă energie sau la fel de multă energie ca cea primită. Ever. Conservarea energiei nu permite ca un sistem să producă mai multă energie decât primește. Un caz ideal e ăla în care sistemul produce la fel de multă energie câtă primește, dar e un caz ideal.

Astrologie

Premisa: Tot anul 2015, tot planeta Pământ. Încă există oameni care au impresia că pozițiile unor pietre masive sau bile uriașe de gaz aflate la cel puțin zeci de milioane de Km de noi, în spațiu, îți influențează cumva personalitatea fix în momentul în care ieși din burta maică-tii sau, de ce nu?, întregul parcurs al vieții. Pentru că “vibrații și frecvențe” și chestii.

De ce vă ambalați degeaba: Realist vorbind, medicul și moașa te-au influențat mai mult ca Marte sau Jupiter în momentul nașterii, pentru că deși sunt mult mai puțin masivi ca acele planete, sunt mult mult mult mult mai aproape. Ai mers la astrolog și ți-a spus chestii pe care numai tu le-ai fi știut? Explicațiile-s destule și mult mai bine ancorate în realitate: de la cold reading până la “i-ai spus chiar tu, dar ai uitat”. Știu, tocmai ți-ai dat ochii peste cap “pfff! Cum adică să îi spun chestii și să uit? Chiar așa de fraier(ă) mă crezi?”. Tu ai zis-o. Există fenomene precum Forer/Barnum Effect care îți garantează că ești dispus să te păcălești singur(ă). Dacă vrei să te joci cu Ouija Board, o să intre în scenă răspunsul ideomotor. Practic, ești mereu dispus(ă) să te păcălești singur(ă). De asemenea, nici un astrolog (sau persoană care crede în astrologie) nu știe ce sunt acele vibrații (radiații electromagnetice? gravitație? ce?) și nici procesul prin care ne afectează. Răspunsul va fi invariabil “nu știu, niște radiații/vibrații”, mereu.

Organisme Modificate Genetic (OMG/GMO)

Premisa: E la modă să urăști OMG-urile în ziua de azi. E recomandat să ai niște păreri foarte puternice și bine împământenite și să nu știi nimic de OMG-uri sau cum se realizează procesul de modificare genetică. Gene de pește în porumbul meu? Nu, mersi! Cineva a intrat prea mult în lumea doctorului Frankenstein.

De ce vă ambalați degeaba: Bun, deci te sperie gândul că ai putea avea pe masă porumb cu gene de pește. Majoritatea oamenilor au frica asta, care e total irațională, fiindcă oricum nimeni nu știe să explice exact de ce le e frică de chestia asta și care ar fi de fapt răul în ea. E irelevant. Noi împărțim cam 36% din materialul genetic cu Drosophila Megalonaster, dar nu te-a afectat cu nimic până acum. Și nu, pesticidele, fungicidele și ierbicidele nu se pun ca OMG-uri (and besides, indiferent că o plantă e OMG sau non-OMG, tot e dată cu pesticide, fungicide și ierbicide). În momentul de față, în Africa, zeci de milioane de oameni ar putea fi salvați de la foamete (datorită plantelor modificate genetic), dacă n-ar face lobby niște oameni analfabeți științific din lumea întâi. Pentru că, nu-i așa? Principalii oameni care fac gură sunt fix ăia care își permit luxul de a alege ce să mănânce și chiar să arunce mâncarea în plus la gunoi. De asemenea, mulți fac confuzie între tehnologie și business. Adică? Adică mulți urăsc tehnologia OMG, pentru că nu suportă compania Monsanto. Numai că să te opui întregii tehnologii OMG doar pentru că Monsanto face porcării e ca și cum te-ai opune întregii industrii a automobilelor, pentru că BMW își tratează angajații execrabil. N-are nici o logică. Monsanto nu e totuna cu tehnologia OMG.

“Chimicale”

Premisa: Apropo de mâncare. Nici nu mai ai ce să mănânci. Orice aliment are tot felul de chimicale dubioase. Mai ales McDonald’s-ul! Vaccinurile, iarăși, au zeci de chimicale dubioase (printre care și mercur! toată lumea știe că mercurul e toxic pentru oameni). În apă ni se pune fluor și clor și ești obligat de Guvern să mănânci sare cu iod. În ce lume am ajuns să trăim?! O, Fortuna!

De ce vă ambalați degeaba: Da, orice pe lumea asta e făcută din chimicale (adică substanțe chimice). Terminați cu tâmpeniile. Pepenele crescut la tine în grădină are chimicale și e făcut din chimicale. Adică e făcut numai și numai din substanțe chimice. Fluor în apa potabilă și în pasta de dinți, Clor în apa potabilă și în sare, Iod în sare, suntem îndopați cu chimicale! Ce fac, ăștia, vor să ne omoare? Chiar opusul: fluorul din apa potabilă și din pasta de dinți ajută la prevenirea cariilor, clorul din apă ajută la distrugerea microorganismelor, iar iodul din sare previne apariția gușei. De asemenea, nu contează substanța chimică, cât contează ce legături formează cu alte substanțe chimice. Ți-e frică de faptul că vaccinurile conține thiomersal care conține mercur? Da, mercurul e destul de nasol de unul singur, dar în momentul în care îl combini cu alte elemente chimice, își schimbă proprietățile. De exemplu, luăm Sodiu (Na) și Clor (Cl). Ambele substanțe sunt destul de nasoale dacă e să le luăm separat (Na e foarte reactiv și violent în contact cu apa, adică explodează și chestii, iar Cl te omoară de-a dreptul, fiind toxic și chiar folosit ca armă chimică), dar dacă le alăturăm cum trebuie, putem să le și mâncăm sub formă de sare (NaCl). De asemenea, contează foarte mult cantitatea, mai mult decât substanța chimică. În vaccinuri găsești mult mai puțin mercur decât găsești natural în peștii din ocean. Și apropo de cantitate și substanță, dacă e să consumi destulă apă, poți muri liniștit de water intoxication. Nu te îneci, nu te asfixiezi, te otrăvești. Cu apă.

Hamburgerii de la McDonald’s

Premisa: problema principală cu ei e că “de ce poți să îi lași o lună și nu se strică?!?!”, adică de ce nu putrezesc, de ce nu fac mucegai?! Numai mâncarea nesănătoasă, cu multe chimicale și din plastic nu se strică.

De ce vă ambalați degeaba: fetișul ăsta cu mâncarea care nu se strică, dar care ar trebui să se strice, e ceva tipic oamenilor din țările dezvoltate, care pot mânca orice la orice oră. Doar noi ne permitem să ne pișăm cu boltă peste atâția oameni de-a lungul istoriei care n-au avut ce să mănânce și să zicem “hei, de ce nu se strică hamburgerul ăsta? Eu vreau să se strice.” Adică, serios? Mii și mii de ani, oamenii s-au chinuit să păstreze mâncarea cât mai mult timp (am ajuns unde am ajuns ca dezvoltare, datorită surplusului de mâncare) și tu te plângi că nu se strică?! Ceva e în neregulă cu tine. All in all, hamburgerul de la McDonald’s nu se strică, deoarece pentru a putea putrezi sau a face mucegai, un aliment are nevoie de umezeală, iar un hamburger numai umed nu e fiindcă e prăjit foarte bine, iar chifla e foarte uscată (adică n-are pic de umezeală). Dar, da, și hamburgerul de la McDonald’s și cartofii prăjiți pot să facă mucegai în anumite condiții. ANUMITE condiții.

Microundele, cuptoarele cu microunde, routerele Wi-Fi, you name it.

Premisa: Cuptorul cu microunde, routerul Wi-Fi și în general orice emite orice fel de radiație și se află la tine în casă (neapărat să fie la tine în casă) dăunează sănătății tale sau măcar mâncării.

De ce vă ambalați degeaba: Noi suntem fragili, iar Universul e indiferent, din care putem spune cu încredere că rezultă faptul că orice în Univers e pus acolo să ne omoare. Dar oricât ar urla paranoia în tine, nu toate chestiile din Univers pot să te omoare. Cum ar fi microundele și cuptoarele cu microunde. Pe scurt, microundele (la fel ca razele X, razele Gamma, lumina vizibilă, undele radio etc.) sunt lumină, fac parte din spectrul electromagnetic. Să zicem că le punem pe toate pe o dreaptă, de la stânga la dreapta, iar lumina vizibilă e în mijloc. Ce e la stânga de lumina vizibilă (raze X, raze Gamma, ultraviolete), ne face rău (pentru că are lungime de undă scurtă și energie mare), ce e la dreapta de lumina vizibilă (lumina infraroșie, microundele, undele radio) nu ne face rău (pentru că are lungime de undă lungă și energie mică). Also, cuptoarele cu microunde încălzesc alimentele agitând moleculele de apă din ele. Atât. Când moleculele dintr-un obiect se agită din ce în ce mai mult, crește temperatura acelui obiect. Atât.  Nu e nimic înfricoșător.

Povestea cu Einstein și profesorul ateu

Premisa: E vorba de povestea asta și de oamenii care pun botul la ea. În general sunt oameni credincioși care pun botul la chestia asta, dar e de menționat că dacă ar apărea și versiunea pentru non-credincioși, ar avea și povestea aia un public destul de numeros. Orice ai fi, ateu, religios, agnostic, ești la fel de predispus la a fi naiv și a crede tâmpenii. Menționez, însă, povestea cu Einstein și profesorul ateu pentru că are în ea niște neînțelegeri ale fizicii de ți-e mai mare dragul.

De ce vă ambalați degeaba: În primul rând, nu, este o poveste falsă. Pe lângă faptul că nu, Einstein, nu credea în Dumnezeul abrahamic (era panteist, mare diferență), logica “infalibilă” din poveste este groaznică și e clar că a fost aplicată de o persoană care nu știa ce-i aia fizică. Ce legătură are cu articolul ăsta? Nu, întunericul nu este absența luminii. Chiar și atunci când stai în întuneric ești scăldat în lumină, doar că nu în lumina vizibilă, ci în microunde, unde radio, ultraviolete etc, care sunt și ele lumină. Nu, frigul nu este absența căldurii. Frigul și căldura sunt două chestii folosite de oameni ca să se raporteze la senzația pe care le-o dă o anumită temperatură. Temperatura este de fapt mișcarea moleculelor dintr-o substanță: dacă moleculele se mișcă mai mult, temperatura crește, dacă moleculele se mișcă mai puțin, temperatura scade. Dragi prieteni creștini, vă rog, nu mai folosiți povestea asta ca argument, vă insultați propria inteligență.  Iar topicul ăsta nu este despre religie, ci despre fizica înțeleasă extraordinar de prost. Dacă vreți să vă justificați credința, sunt o grămadă de teologi (Thomas Aquinas, John Milton, John Calvin etc.) care au scris niște lucrări excelente, ce argumentează poziția creștinismului. Chiar aveți de unde alege. Numai nu vă mai folosiți de povești stupide care circulă pe Internet. Thanks.

usetheforce

Toxinele

Premisa: E la modă să bei tot felul de sucuri naturale din fructe și legume, în speranța că o să elimini “toxinele” din corp. Corpul tău e plin de toxine din cauza mâncarii de la McDonald’s (sau oricărui alt lucru care îți vine în minte) și nu poate scăpa de unul singur de ele. Ce bine că există medicina alternativă și companiile naturiste care te pot ajuta. Pe bani, firește.

De ce vă ambalați degeaba: For starters, nici unul din cei care vând sucuri d-astea naturale nu știe ce sunt toxinele alea ca substanță chimică. De exemplu, ureea e o substanță toxică, d-aia este eliminată de organism, și știm că e CO(NH2)2  (NH-ul ăla e amoniac, care e toxic). În schimb, în ceea ce privește toxinele alea eliminate fie prin sucuri naturale, fie prin (nu am inventat chestia asta) clisme cu cafea, nimeni nu știe exact ce sunt. Și apropo de substanțe toxice din corp, ficatul se descurcă DE MINUNE să le elimine, asta este una din funcțiile sale, și toți medicii care au fost atenți la facultate se pun de acord că dacă nu cumva îți faci intravenos cu alcool, 24/7, ficatul se descurcă. Detox is bullshit.

Cancerul

Premisa: Cancerul este “boala” aia care mai nou omoară destui oameni. Zic “boala”, pentru că (după cum știm cu toții) e de fapt o ciupercă. Și până la urmă, s-ar putea vindeca foarte foarte ușor, dar EI nu vor ca tu să știi adevărul: că leacul cancerului constă în bicarbonat de sodiu, suc de lămâie, drogul Marijuana și în general orice aliment natural de la tine din bucătărie.

De ce vă ambalați degeaba: Cancerul nu este o singură boală. Cancerul este de fapt numele colectiv al mai multor boli care asemănătoare. Când un organism face cancer (inclusiv plante, da, plantele fac și ele cancer, dar nu le tratăm, ci facem măsuțe din cafea din ele, în general), este vorba de fapt de niște celule din corpul său care au scăpat de sub control, din punctul de vedere al creșterii. Celulele alea au luat-o razna, efectiv, și cresc necontrolat, extinzându-se. În momentul în care acele celule migrează către alte organisme decât cel în care apărut, vorbim deja de metastază (când deja e cam târziu pentru organism, să se mai vindece). Ăsta este cancerul. Și e uimitor câți oameni habar n-au ce e ăla cancer, deși au o părere destul de puternică despre această categorie de boli și cum sunt ei siguri că știu care e de fapt leacul. Nu, cancerul NU este o ciupercă și nu, din câte știm până acum, cancerul nu poate fi vindecat cu zeamă de lămâie, bicarbonat de sodiu, Marijuana (sau Cannabis) sau clisme cu cafea!!!!!! Dacă vrei să ai o șansă în fața oricărui tip de cancer (și ai deja cancer), în momentul de față chimioterapia sau radioterapia sunt cele mai bune arme împotriva lui. După cum era de așteptat, sunt destui oameni care nu vor să facă chimioterapie sau radioterapie, pentru că:

Chimioterapia și radioterapia

Premisa: Ce leac e ăsta care îți face mai mult rău decât bine?! Credeam că un leac trebuia să te vindece, nu să îți facă rău.

De ce vă ambalați degeaba: asta-i una din capcanele preferate în care îi place omului de rând să pice. Nirvana fallacy se numește și se traduce prin tendința oamenilor de a compara anumite lucruri cu alternative idealizate sau imaginare. Când vine vorba de leacuri și medicamente, omul consideră că dacă acel leac sau medicament face bine dar face și rău, atunci nu e ok. E o gândire incorectă, pentru că orice medicament care funcționează are efecte secundare în organism (fie pentru că nu targetează fix cauza bolii, fie pentru că fiecare organism e diferit și reacționează diferit). Antinevralgicul are efecte adverse, penicilina are efecte adverse, orice medicament are efecte adverse. Efectele adverse ale chimioterapiei și radioterapiei pot părea mult mai grave, dar gândiți-vă că boala pe care o tratează nu e o simplă răceală (chiar dacă sigur e pe lumea asta un idiot cu mai mulți idioți care îl urmează, care crede asta). Practic, când faci radioterapie, ești iradiat cu radiații care sunt dăunătoare pentru corp (doar că, important, este o doză controlată. E un tratament. Nu ești iradiat așa, aiurea). De ce ar face cineva asta?! Pentru că acea radiație (raze X, raze gamma) distruge celulele canceroase. De fapt, distruge celule în general. Și asta-i problema: chimioterapia și radioterapia nu pot ținti doar celulele canceroase. Păi sistemul imunitar ce așteaptă? Din păcate, sistemul imunitar nu poate face diferența dintre celulele canceroase și celulele necanceroase, el le vede ca o celulă normală necanceroasă. Pentru că, practic, sunt celule normale, numai că se înmulțesc necontrolat.

HIV și SIDA nu există, iar bolile în general sunt cauzate de conflicte psihologice sau frici

Premisa: HIV și SIDA nu există, iar bolile în general sunt cauzate de conflicte psihologice. Bine ați venit în lumea Noi Medicine Germane, creată de Ryke Geerd Hammer, o lume care îți promite că orice boală poate fi vindecată dacă gândești gânduri frumoase și ești mereu optimist. Cam ce și-ar dori orice newager. Ceva în genul:

Straight from the horse’s mouth.

De ce vă ambalați degeaba: Problema e că Hammer și NMG-iștii ignoră efectiv tot ce știm noi de la 1800șiceva încoace. Ignoră bacterii, microbi și virusuri pentru care avem dovezi clare că ne-ar îmbolnăvi (știm și cum ne îmbolnăvesc, adică procesele care au loc). Probabil nu îi ajută cauza nici faptul că i s-a retras licența de practică fostului medic Ryke Geerd Hammer, pe motiv de malpraxis. Also, e și un pic antisemit. Da, știu, n-ar trebui să aibă treabă viața lui privată cu argumentele lui (până la urmă, poți să ajuți la descoperirea structurii ADN-ului și să fii și rasist), numai că Hammer e de părere că motivul pentru care NMG nu are mai mult succes în lume e fiindcă e suprimată de evrei. Cumva, evreii sunt singurul grup din lume care nu e ok cu asta. So, yeah, dacă te dor dinții, e din cauză că te simți neputincios. Și Hammer nici nu crede că HIV și SIDA există, deși avem dovezi clare că, da, există. Practic ne întoarcem la un soi de miasma theory, doar că mai hi-tech, mai secolul XXI. Probabil nu ați întâlnit oameni de genul ăsta sau ca tipa din poză, dar practica NMG a prins o puternică tracțiune în România, destul de recent. O mare parte din “acoliții” NMG sunt părinți. Also, Crina Vereș (promotorul de frunte al acestui curent în România) a apăut de mai multe ori la tv, ducând și mai departe stindardul NMG și ce alte tâmpenii mai crede ea.

So, yeah, nimic din ce am scris mai sus n-ar trebui să fie ceva nou pentru un om care a trecut de adolescență (și mai sunt o grămadă de chestii de genul, de care nu am scris pentru că le-am uitat). Sunt cunoștințe de bază care te pot scăpa de multe belele, numa’ să le ții minte și să mai lași dracului în pace pozele alea cu pisici. Fă-ți un obicei din a citi zilnic măcar un articol de pe Wikipedia (sau Encylopaedia Britannica, your choice, numai să aibă surse strong). Revenind la al doilea paragraf al postării, degeaba citești ‘jdemii de cărți de beletristică, dacă nu știi cum funcționează lumea din jurul tău. Dacă nu ești capabil(ă) să reții informațiile astea de bază, riști să ajungi ca Maricica din video, care are impresia că americanii cu tehnologia lor malefică sunt de vină pentru niște fenomene fizice firești.

We live in a society exquisitely dependent on science and technology, in which hardly anyone knows anything about science and technology.

– Carl Sagan

Print Friendly, PDF & Email